maandag 27 mei 2024

Lauren Gunawan, secret agent in Trumps motorcade

Je bent een vrouw met een enorme passie voor motoren. En je droomt van een baan die maar voor een beperkt aantal mannetjesputters is weggelegd. Het beschermen van de president van de Verenigde Staten. Een klus die nooit eerder door een vrouw is uitgevoerd. Lauren is de naam, Lauren Gunawan. Zij kreeg het voor elkaar. Ze is de eerste vrouwelijke motorrijder in de Service Unit Motorcade, die motorstoet die het presidentiële konvooi op alle wereldreizen begeleidt en beschermt.

Elitegroepje

Lauren werd 39 jaar geleden geboren in Neponset, een piepklein dorpje in de staat Illinois. Op jeugdige leeftijd stond het voor haar vast dat ze haar leven wilde doorbrengen op twee wielen. Op haar 18e haalt ze dan ook haar motorrijbewijs en vanaf moment maakt ze carrière in de secret service van de USA. Momenteel maakt ze deel uit van prestigieuze kleine clubje motorrijders. De Service Unit Motorcade is een elitair clubje, dat bestaat uit 14 personen. Ze waken over de veiligheid van Donald Trump en zorgen ervoor dat het presidentiële konvooi overal ter wereld z’n weg door het verkeer kan vervolgen en nooit tot stilstand komt.

Intensieve training

Voor je deel uit maakt van de elite van de secret service moet je eerst een heel intensieve training fan twee weken doorstaan. Ook moet je aantonen dat je de volledige controle hebt over een indrukwekkende – en zware – Harley-Davidson FLHTP. Je moet de moeilijkste manoeuvres on de krapste straatjes kunnen uitvieren. Mocht je omvallen, moet je in staat zijn het gevaarte weet op twee wielen te zetten. En da’s niet gemakkelijk. De Harley weegt 500 kilo…

Vastberaden

Brian Popiel is instructeur van de MSU. Hij had Lauren onder zijn hoede. Hioj zegt: ‘We leren de agenten veel techniek. Daar hebben ze veel kracht voor nodig. Lauren gaf zich 120% tijdens de training, iedere dag weer. Ik heb nog nooit een agent op de opleiding gehad die zo vastbesloten is als zij.’ Het doorzettingsvermogen heeft Laurens volgens haar van haar grootvader. Die was ook politieman in Illinois en ging er iedere dag voor. ‘Met toewijding en hard werken kom je er altijd,’ eindigt Lauren het gesprek op CNN.

Jan Kruithof
Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen