donderdag 25 april 2024

Reinhold Roth: een zeer amicaal mens is niet meer – Terugblik

Reinhold Roth, zie hem daar eens lachen op Le Mans in 1987. Hoewel hij in Frankrijk een Fransman versloeg – Dominique Sarron – misgunde helemaal niemand de zeer sympathieke coureur zijn eerste GP-zege. Hij werd dat jaar op een HB-Honda tweede in de 250cc-klasse achter zijn landgenoot en eeuwige rivaal Anton Mang op eveneens Honda, maar dan in Rothmans kleuren. In 1989 werd Roth opnieuw vicewereldkampioen in de 250cc – onder andere dankzij een zege op Assen – achter Sito Pons die ook al op een Honda reed. Omdat Pons in 1990 naar de 500cc-klasse was overgestapt, had 1990 HET jaar voor Reinhold Roth moeten worden. Maar het werd een ramp. Eerst door veel valpartijen en vervolgens het afschuwelijke ongeluk op Rijeka in Joegoslavië, waarbij de wedstrijdleiding te laat in greep nadat het begon te regenen. De onervaren Australiër Darryl Milner reed op die natte baan zo langzaam toen hij op een ronde gezet werd, dat iedereen in de kopgroep alles op alles moest zetten om Milner te omzeilen. Een aantal lukte dat, Reinhold Roth niet… Doordat er in eerste instantie geen arts aanwezig was, kreeg Reinhold Roth 10 minuten geen zuurstof. Lang lag hij daarna in coma en uiteindelijk bleek hij zwaar hersenletsel opgelopen te hebben. Hij werd 31 jaar lang trouw verpleegd door zijn vrouw Elfriede – en op latere leeftijd ook door hun enige zoon Matthias – voordat hij op 15 oktober op 68-jarige leeftijd overleed.

Foto-info

FotograafHenk Keulemans
Jaar1987
Onderwerp250cc Grand Prix Frankrijk
Uitzinnige vreugde bij Reinhold Roth (links) nadat hij op Le Mans zijn eerste GP wist te winnen. Dat deed hij door Dominique Sarron 15 seconden voor te blijven.

De dag van Marc de Reuver – Terugblik

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen