Reinhold Roth: een zeer amicaal mens is niet meer – Terugblik

Reinhold Roth, zie hem daar eens lachen op Le Mans in 1987. Hoewel hij in Frankrijk een Fransman versloeg - Dominique Sarron – misgunde helemaal niemand de zeer sympathieke coureur zijn eerste GP-zege. Hij werd dat jaar op een HB-Honda tweede in de 250cc-klasse achter zijn landgenoot en eeuwige rivaal Anton Mang op eveneens Honda, maar dan in Rothmans kleuren. In 1989 werd Roth opnieuw vicewereldkampioen in de 250cc – onder andere dankzij een zege op Assen - achter Sito Pons die ook al op een Honda reed. Omdat Pons in 1990 naar de 500cc-klasse was overgestapt, had 1990 HET jaar voor Reinhold Roth moeten worden. ...
Reinhold Roth, zie hem daar eens lachen op Le Mans in 1987. Hoewel hij in Frankrijk een Fransman versloeg - Dominique Sarron – misgunde helemaal niemand de zeer sympathieke coureur zijn eerste GP-zege. Hij werd dat jaar op een HB-Honda tweede in de 250cc-klasse achter zijn landgenoot en eeuwige rivaal Anton Mang op eveneens Honda, maar dan in Rothmans kleuren. In 1989 werd Roth opnieuw vicewereldkampioen in de 250cc – onder andere dankzij een zege op Assen - achter Sito Pons die ook al op een Honda reed. Omdat Pons in 1990 naar de 500cc-klasse was overgestapt, had 1990 HET jaar voor Reinhold Roth moeten worden. Maar het werd een ramp. Eerst door veel valpartijen en vervolgens het afschuwelijke ongeluk op Rijeka in Joegoslavië, waarbij de wedstrijdleiding te laat in greep nadat het begon te regenen. De onervaren Australiër Darryl Milner reed op die natte baan zo langzaam toen hij op een ronde gezet werd, dat iedereen in de kopgroep alles op alles moest zetten om Milner te omzeilen. Een aantal lukte dat, Reinhold Roth niet… Doordat er in eerste instantie geen arts aanwezig was, kreeg Reinhold Roth 10 minuten geen zuurstof. Lang lag hij daarna in coma en uiteindelijk bleek hij zwaar hersenletsel opgelopen te hebben. Hij werd 31 jaar lang trouw verpleegd door zijn vrouw Elfriede - en op latere leeftijd ook door hun enige zoon Matthias – voordat hij op 15 oktober op 68-jarige leeftijd overleed. Foto-info FotograafHenk KeulemansJaar1987Onderwerp250cc Grand Prix Frankrijk Uitzinnige vreugde bij Reinhold Roth (links) nadat hij op Le Mans zijn eerste GP wist te winnen. Dat deed hij door Dominique Sarron 15 seconden voor te blijven. De dag van Marc de Reuver – Terugblik

Doorgaan met lezen?

Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? Dan kun je hier inloggen.

Wil je graag toegang? Kies dan één van onze abonnementen, dat kan al vanaf €2,50 per maand.

MotorNL Digitaal vanaf €2,50 per maand

Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.

Of maak een keuze uit één van onze magazine abonnementen inclusief Digitaal Premium vanaf €4,-

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Misschien vind je dit ook interessant?