13 C
Nederland
dinsdag 9 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Rentree voor Suzuki Katana in 2019?

Na de retro-trends van de laatste jaren, waar de fabrikanten vooral inspiratie uit de jaren zestig en zeventig opdeden, komen nu logischerwijs de eighties aan bod. Suzuki zou daar binnenkort wel eens het eerste echte startschot voor kunnen geven met een nieuwe Katana.

Eerder dit jaar werd bekend dat Suzuki – opnieuw – de Katana merknaam geregisteerd heeft. Dat deed het Japanse merk een paar jaar terug ook al, waarna de geruchten al gauw gingen dan de het met een turbo uitgeruste Recursion-project onder de Katana-noemer alsnog zou komen. Helaas hebben we in de tussentijd nog steeds geen Katana of Suzuki met turbo gezien.

Nu zou daar dit najaar wel eens verandering in kunnen komen, want de redactie van het Japanse Young Machine schijnt te weten dat er een nieuwe Katana aankomt. Dat herleiden ze onder meer uit gedetailleerde patentaanvragen voor de Katana-typenaam voor niet alleen de Japanse, maar ook de Europese en Amerikaanse markt, die zij in hun bezit hebben weten te krijgen.
Young Machine - Suzuki Katana patenten
Katana 3.0?
De computertekening (bovenaan dit bericht) die Young Machine op basis van hun gegevens maakte, heeft als basis de huidige GSX-R1000R; te herkennen aan de Balance Free upsidedown Showa-voorvork. Verder zijn de lijnen onmiskenbaar Katana-waardig.

Of Suzuki daadwerkelijk hun superbike als basis neemt, zal moeten blijken. Eerder liet het Italiaanse Motociclismo gevierd motorontwerper – onder meer de 2005 Speed Triple en Tiger Sport komen van zijn hand, evenals een lading Guzzis – los op een GSX-S1000 om het Suzuki Katana 3.0 Concept te onthullen op de 2017 EICMA. Wellicht zou de 146 pk sterke naked een wat realistischer donor zijn voor een eventuele nieuwe Katana.
Motociclismo - Suzuki Katana 3.0 Concept door Rodolfo Frascoli
De hoop op een dergelijke halfgekuipte neoretro-machine doet sowieso al leven. Honda heeft met de CB1000R een werkelijkwaar prachtige motor neergezet, terwijl Kawasaki hun gevierde Z900 in een retrobad dompelde om de supertoffe Z900RS te creëren en Yamaha was er al op tijd bij met de speelse XSR900.

Kortom Suzuki; wij zouden graag een bestelling doen. Een verse Katana om mee te alstublieft!

Foto’s: Young Machine en Motociclismo

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Vorig artikelTriumphing cancer 2018
Volgend artikelYamaha Niken on Tour

Gerelateerde artikelen