13 C
Nederland
zaterdag 25 juni 2022

Opinie: Reputatieschade

Het is een bende in motorland. Een motorbende zogezegd. Oorzaak, motorclub de Bandidos is in het land. Nee, het gaat hier niet om een gezellig samenzijn van Spaanstalige Suzuki Bandit rijders, al hadden wij ons door het voorvoegsel ‘motorclub’ ook bijna in de luren laten leggen…Dat blijkt namelijk een nogal rekbaar begrip. De Bandidos zijn namelijk alles behalve een gezellige motorclubje waar op woensdagavond wordt geklaverjast en eens in de twee weken op zondagmiddag live de GP gekeken.

Op zich allemaal prima, ware het niet dat die andere ‘club’, de Hells Angels, van oudsher nogal overhoop ligt met ze. Traditioneel worden meningsverschillen tussen dit soort, eh,  organen niet opgelost via de diplomatieke weg. Een paar jaar geleden bond een Bandido nog een bazooka achterop z’n Harley om vervolgens het clubhuis van de Angels in Kopenhagen van de aardbodem te vagen. Met twee doden en 19 gewonden als bijvangst. Kortom, niet heel gezellig.

En nu zijn diezelfde Bandidos de Nederlandse grens overgestoken. Angels niet blij. Bandito’s niet blij. Vervolgens Burgemeester van Geleen niet blij. ME erbij. En dus ‘het nieuws’ erbij. En hier gaat het uiteindelijk helemaal fout. De media durven zich sinds de Angels in 2000 binnenvielen bij Barend en Van Dorp namelijk niet meer te wagen aan de uitspraak ‘motorbende/criminele organisatie’. Beide presentatoren kregen destijds klappen en moesten en plein publiek ‘rectificeren’. Sindsdien heet alles een ‘motorclub’. Zomaar wat koppen van de laatste tijd: ‘Motorclubs zijn criminele broeinesten.’ (VN), ‘Hoe crimineel is de motorclub?’ (NRC), ‘Plannen harde aanpak motorclubs.’ (Elsevier), enzovoorts, enzovoorts. Maar wat is Al Qaida dan? Een schietvereniging?

Hoe bang politie en justitie (terecht) zijn, blijkt wel uit het feit dat twee Harley-evenementen in Brabant moesten worden afgelast, uit angst dat Angels en Bandidos het zouden aangrijpen om gezellig te gaan Rumikubben. Het allerzuurst is uiteindelijk dat de naam ‘motorclub’ voor altijd vervuild is. Natuurlijk heeft de gemiddelde  motorclub (99,9%) helemaal niets te maken met de Angels of Bandidos, maar voor de buitenwacht, de grote grijze massa is een motorclub wél een motorclub. Die maken niet zo snel nuances. Hoe verklaar je anders dat de motorrijder (ook weer op TV) al sinds de uitvinding van het wiel wordt geassocieerd met zaken als snelheidsduivel/wegpiraat. Het is het algemene beeld.

Dan kun je als motorrijder nog zo vaak stoppen bij het zebrapad, handjes op steken in de file of als MAG/KNMV je helemaal een slag in de rondte lobbyen, tegen zo veel tegenkrachten delf je altijd het onderspit. Dus rest ons niets anders dan aan te kloppen bij de Angels en Bandidos en ze aan te klagen voor reputatieschade….Vrijwilligers? Hallo? Iemand?

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Vorig artikelDe Blade protector
Volgend artikelPanigale gecrasht?

Gerelateerde artikelen