dinsdag 19 maart 2024

Revolutionaire race-historie in de ‘Cathedral of Speed’

Voor het eerst in de geschiedenis van het TT-circuit werden motorfietsen en auto’s met een revolutionair raceverleden verenigd in de ‘Cathedral of Speed’. Vooroorlogse sportwagens uit de late jaren ’20 en motorfietsen die al in 1932 tot eind jaren ’90 ‘op Assen’ raceten, deelden het circuit met formulewagens uit de jaren ’60, prototype Groep C-auto’s uit de jaren ’80 en toerwagens uit 3 decennia. 24-Uren van Le Mans racewinnaars als Marco Werner en Gijs van Lennep deelden de schijnwerpers met enkele van de grootste motorcoureurs die ooit op Assen hebben geracet; onder hen wereldkampioenen Giacomo Agostini, Phil Read, Carlos Lavado en Dieter Braun.

Het was 3-voudig Le Mans-winnaar Marco Werner uit Duitsland die de eerste race met prototype Groep C sportwagens in de KW Group C Supercup op zijn naam zette. Werner, rijdend in de indrukwekkende Gebhardt C88, versloeg de Nederlander Michiel Campagne in zijn Spice SE92; een auto die in de 2e race naar de overwinning werd gereden door Campagne’s collega-coureur Allard Kalff. Marco Werner finishte net daarachter als tweede.

MotoGP Aragón: Enea Bastianini wint met verschil van 0,042 seconde

De ‘Historische Formel Vau Europa e.V.’ zorgde voor een indrukwekkende vertoning van historische formuleraces in 2 regelmatigheidsraces. De Nederlander Mark Spanbroek won de 1e race met zijn Kaimann FV 1300; race 2 werd gewonnen door de Duitse coureur Nick Wittkuhn, die eveneens een Kaimann FV 1300 bestuurde.

De Nederlander Tijn Jilissen kwam in een Porsche 964 RS als winnaar uit een grid vol donderende toerwagens in de Youngtimer Touring Car Challenge. In race 2 viel hij na 4 ronden uit waardoor de Duitser Walter Hoffmann won in zijn McLaren MC1; ongetwijfeld geholpen door zijn ervaring in Assen als motorcoureur. Zijn landgenoot Daniel Schrey reed de ex-Le Mans Kremer Porsche 935 naar de overwinning in race 3, nadat hij in de eerste 2 races al twee 2e plaatsen had behaald.

De compacte gezinsauto’s verenigd in de ‘Kampf der Zwerge’ waarmee al sinds de jaren 60 wordt geracet, reden 2 spannende races, beide gewonnen door Herbert Wein Jr. uit Duitsland met een Morris Mini Cooper.

Regerend Nederlands GTCC 66-81 Kampioen Jan Willem Oosterhagen knalde in race 1 naar de overwinning in zijn Ford Escort RS2000. Een 2e plaats verdiende hij in race 2 toen landgenoot Hans de Graaf in zijn Porsche 911 als eerste over de meet kwam. 4 wedstrijden in het NK HARC 82-90 leverden 3 verschillende winnaars op met Rob de Laat in zijn Opel Ascona B 1900 in race 1. De 2e race werd gewonnen door Pieter Bikker in zijn BMW E30, met De Laat daarachter als 2e. De laatste 2 races werden ook gewonnen in een BMW E30, ditmaal bestuurd door Pepijn Kraaijeveld.

Bij het debuut van de geheel nieuwe Bimmer Challenge vierde Jan Bot jr. de overwinning in alle 3 de races. In de klasse met louter BMW’s bleek zijn M3 Linder BMW de krachtigste ‘Bimmer’.

De meest succesvolle motorcoureur aller tijden, de Italiaan Giacomo Agostini, was dé ster bij de Motorcycle Legends, met daarin enkele van ’s werelds meest exclusieve Grand Prix motorfietsen. De Yamaha Racing Heritage Club presenteerde een uitgebreide verzameling succesvolle grand prix racers en crossers en de aanwezigheid van wereldkampioenen Phil Read, Dieter Braun en Carlos Lavado. Tim en Tom Coronel waagden zich op de Eysink motor waarmee hun opa Bertus van Hamersveld in 1932 de TT reed.

De Dutch Vintage Sports Car Club paradeerde met meer dan 20 vooroorlogse sportwagens over de baan, JACK’S GP presenteerde historische F1- en F2-auto’s en de Heartbeat Corvette Club bracht 7 generaties van de beroemde Amerikaanse sportwagen in beeld.

Ondanks enkele zware regenbuien gedurende het hele weekend, kwamen fans met duizenden tegelijk naar het TT-circuit om getuige te zijn van de eerste Classic GP Assen in de ‘Cathedral of Speed’.