vrijdag 30 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Rijden motoren straks met Toyota’s navulbare waterstofbussen?

Het gigantisch grote Toyota heeft een manier gevonden om waterstof veilig als brandstof te kunnen gebruiken. Dit zou wel eens het begin kunnen zijn van de volgende golf schone, groene voertuigen die op de weg komen.

De motorfietsindustrie speculeert al jaren dat waterstof een groot deel zou kunnen uitmaken van onze groene toekomst, als een milieuvriendelijker en efficiënter alternatief voor elektrisch rijden. Waterstof is aantrekkelijk om een aantal redenen, maar vooral vanwege zijn veelzijdigheid. Waterstof kan rechtstreeks in elektriciteit worden omgezet met behulp van een brandstofcel, of het kan worden verbrand in conventionelere verbrandingsmotoren op vrijwel dezelfde manier als benzine. Maar er is een probleem. Om het te kunnen gebruiken in een motorfiets of auto, moet waterstof bij een extreem hoge druk worden opgeslagen (tussen 350 en 700 bar). En de noodzaak van een dergelijke hoge druk betekent dat het vullen van een waterstoftank veel moeilijker is dan het bijvullen van een benzinetank of het opladen van een accu.

Harley-Davidson onthult de Low Rider El Diablo

Toyota denkt dat het een oplossing heeft gevonden. De dochteronderneming Woven Planet heeft in samenwerking met energiebedrijf ENEOS bedacht dat het veel eenvoudiger en veiliger is om in plaats van een tank die je vult, verwisselbare cartridges te maken die je gewoon verwisselt voor een nieuwe als je waterstof bijna op is. De lege worden verzameld om opnieuw te worden gevuld.

Het klinkt misschien niet bijzonder baanbrekend, het is gewoon wat waterstof in een tank, toch …? Dat doet er niet toe, want Toyota heeft een werkend prototype van de technologie gerealiseerd. Het is in wezen een bus van 40 cm hoog met een diameter van 18 cm die 5kg weegt als hij vol is en 3.3kWh aan energie kan produceren. Ter referentie, een 3,3kWh Li Ion batterij heeft een vergelijkbare grootte, maar weegt ongeveer 25 kg meer. Dat is een heel, heel groot verschil.

Het systeem zal worden gebruikt in Toyota’s Woven City – een echte stad die het bedrijf aan het bouwen is op een terrein van 70 hectare aan de voet van Mount Fuji. Waterstof zal de belangrijkste brandstofbron zijn voor deze stad, en zal worden gebruikt in motorfietsen, auto’s en zelfs in huizen.

Natuurlijk werken motorfietsfabrikanten al jaren aan hun eigen waterstofoplossingen. Honda had al in 2004 een brandstofcelscooter; Yamaha en Kawasaki hebben onlangs hun krachten gebundeld om te werken aan een motor op waterstof, gebaseerd op het H2-blok met supercharger; en Suzuki heeft zelfs hyrodgen-aangedreven Burgman scooters getest met de Metropolitan Police in Londen. Maar tot nu toe hebben we van geen van hen iets concreets gezien.

Met de vooruitgang die Toyota boekt, is het redelijk te veronderstellen dat we niet lang meer hoeven te wachten op motorfietsen die op waterstof rijden. En wie weet, misschien worden ze ook wel uitgerust met de waterstofbussen van Toyota.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen