Scheurneuzen in beeld

Het Nederlandse verkeerswegennet ligt vol met meetlussen. Altijd en overal worden er gemiddelde snelheden gemeten. Dit wordt gedaan om de doorstroming in het verkeer te meten, om files te detecteren en te zien wanneer het waar druk is.

Die snelheidsggevens zijn sinds kort opvraagbaar via de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, het NDW. Software-architect Michael Dubbeldam uit Utrecht besloot z’n computerkunde los te laten op deze gegevens, waarna de website bestwelsnel.nl in het leven is geroepen. Hierop is live te zien waar er hoe snel wordt gereden.

Maar waarom hebben wij het dan over topsnelheden, terwijl het over gemiddelde snelheden gaat? Nou, als er maar één automobilist of motorrijder op zo’n traject rijdt, is diegenen in z’n eentje verantwoordelijk voor de gemiddelde snelheid. En rijdt die persoon ‘even 250’, dan wordt de gemiddelde snelheid aldaar 250. 

Op de website is te zien dat er vooral ‘s nachts af en toe flink hard wordt doorgereden, we zien de nodige snelheden boven de 200 kilometer per uur. Vooral op de wat rustigere wegen wordt er zo hard gereden. Enerzijds zal dat zijn omdat het zo rustig is en er dus ruimte is voor hardrijders, anderzijds zorgen langzamere verkeersdeelnemers op de niet zo rustige stukken voor een daling van de gemiddelde snelheid. 

Nu is het maar te hopen dat deze website niet tot onrust leidt, wanneer iedereen ziet dat er zo af en toe wel erg hard wordt gereden.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.