Dakar: opstapeling van drama en verdriet

We zagen eerder al de HRC-Honda van Goncalves (foto) uitbranden, dit beeld lijkt uit te groeien tot dé weergave van deze Dakar 2014. De foto staat symbool voor het grote aantal uitvallers waardoor deze Dakar-editie de boeken in gaat als één van de zwaarste ooit. Maar nu er tijdens etappe 6 ook nog twee journalisten en de Belgische motorrijder Eric Palante om het leven kwamen, kunnen we wel spreken van een gitzwarte editie.

De 50-jarige Palante was een zeer ervaren Dakar-deelnemer. Deze editie was al zijn elfde (!) Dakar. In etappe 5 raakte hij al gebleseerd aan zijn arm, nadat zijn motorfiets werd afgesleept door een quad. Of zijn dodelijke ongeval enige relatie heeft met deze blessure is onduidelijk, want Palante werd gevonden door een assistentie-truck. Van de omstandigheden is dan ook niets bekend.

De twee journalisten kwamen om het leven nadat ze met hun auto uit de bocht vlogen. Ze deden niet mee aan de rally, maar reden op een verbindingsstuk, onderweg naar het nieuwe bivak. 

Het grote aantal uitgevallen deelnemers die door materiaalpech of meer onschuldige ongelukken uit de rally liggen, vallen weliswaar in het niet bij de dodelijke slachtoffers, maar geven wel aan hoe zwaar deze 2014-editie is. Het Nederlandse deelnemersveld is ook al flink uitgedund en in plaats van met z’n allen de verrichtingen van Verhoeven te volgen, kijken we nu naar Knuiman, Vogels en Van Pelt, die elke etappe weer een knappe prestatie leven. Ook Nijen Twilhaar en Richard de Groot zijn nog altijd in de strijd, en verdienen alleen al een heel groot compliment door de vijf eerste en loodzware etappes te finishen.

De zesde etappe viel, in vergelijk met de vijf eerdere, erg mee. Voor de motorrijders was de grote hoeveelheid stof echter wel een lastige bijkomstigheid. Je wilt immers niet over het hoofd gezien worden door een Kamaz die je achterop stuift. 

Robert van Pelt mocht als zevende van start maar deed het ogenschijnlijk rustig aan. Hij kwam als 42e binnen. Vogels en Knuiman hadden meer haast, en kwamen wederom vlak achter elkaar binnen. Ditmaal was het Vogels voor Knuiman, op 23 en 26 minuten van de winnaar. Nijen Twilhaar en De Groot kwamen ook keurig op tijd binnen, in deze korte etappe moesten ze ruim een uur toegeven op de winnaar.

En die winnaar? Dat was wederom een verrassing, want Alain Duclos pakte op zijn Sherco z’n tweede etappewinst. Het zal Marc Coma niet deren, want hij gaat als leider in het klassement recht af op zijn doel: de eindoverwinning.

Vandaag hebben de Dakar-deelnemers een rustdag, morgen wordt er weer gereden. We blikken dan met Frans Verhoef terug op de Dakar tot nu toe!

Foto boven : ANP

Album hieronder: Dakar Press Team (foto 1&2 Bas Nijen Twilhaar, foto 3&4 Robert van Pelt)

[justified_image_grid ids=18834,18835,18836,18837]

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.