Slecht op slot? Bekeuring!

De gemeenteraad van Birmingham neemt een interessante maatregel in de strijd tegen de diefstalgolf van brommers en motoren die in het hele land al vele slachtoffers heeft gemaakt. Vanaf nu krijgen gemotoriseerde tweewielers in deze stad namelijk een prent als de politie oordeelt dat de eigenaar te weinig maatregelen heeft genomen om diefstal te voorkomen. Staat je motor dus slechts op het stuurslot dan kun je gaan betalen. 

Nou ja, het gaat vooralsnog om een ‘waarschuwing’. Het niet goed op slot zetten van je eigendom is natuurlijk moeilijk strafbaar te maken. De politie laat daarom een bericht achter waarin de eigenaar vriendelijk doch dringend wordt gevraagd hun eigendom vast te zetten met bijvoorbeeld een ketting. 

De politie van Birmingham claimt dat slechts 40% van de motoren en brommers in de stad ‘diefstalproof’ was voor de proef werd gestart. Nu, twee maanden fictieve bekeuringen uitdelen is 90% voorzien van voldoende preventieve maatregelen. 

Commentaar is er natuurlijk ook op de proef. Door de slecht beveiligde vervoersmiddelen te voorzien van een prent zouden boeven een stuk eenvoudiger kunnen zien welke brommers en/of motoren rijp zijn om te plukken. Zo hoeven ze zich niet meer verdacht op te houden bij parkeerplaatsen terwijl alle sloten worden nagelopen.

Daarbij zijn bendes in de grotere Britse steden goed voorbereid op dikke sloten en sterke kettingen. YouTube staat vol van video’s waarin dieven met slijptollen korte metten maken met dit soort preventieve maatregelen. Op klaar lichte dag vaak. Toeschouwers die willen ingrijpen zijn al in elkaar geslagen, bedreigd of in de meest extreme gevallen met zuur overgoten. Duidelijk is dat áls ze je motorfiets willen hebben ze hem toch wel meenemen. Toch is het nog altijd beter om tijd te rekken zodat de politie meer tijd heeft om te reageren. Een flinke druppel op een gloeiend hete plaat.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.