vrijdag 29 maart 2024

Sleutelloos, motorloos

Het lijkt de ideale situatie, je motor starten zonder het sleutel in het contact te hoeven steken. Helaas blijkt het minder veilig dan gedacht, want de Duitse verkeersbond ADAC heeft drie modellen getest waarbij de resultaten teleurstellend waren.

De BMW R1200RS, Ducati Multistrada 1200 D-Air en KTM Super Duke R werden onderworpen aan een test door ADAC om te zien hoe makkelijk deze motoren te stelen zijn voor dieven. Bij alle drie kon dezelfde conclusie worden getrokken: met behulp van een zelfgebouwde versterker kunnen de motoren razendsnel worden gestolen. Zelfs voor je eigen huis is dit nog mogelijk, want de versterker kan zulke afstanden overbruggen.

De techniek achter het keyless-rijden is eenvoudig, want in plaats van een echte sleutel maak je gebruik van een elektronische sleutel die een radioverbinding met de motor maakt. Wanneer je in de buurt van je motor bent, wordt het stuurslot ontgrendeld en de ontsteking ingeschakeld wanneer je een knop indrukt of ingedrukt houdt. Daarna kun je de motor starten.

ADAC doet nu een oproep aan de fabrikanten om de boordelektronica beter te beveiligen. Daarnaast geven ze het advies aan motorrijders met keyless-rijden om de sleutel niet te bewaren in de buurt van ramen of van een buitendeur.

Ons advies: zet je motor driedubbel op slot en stal hem veilig achter slot en grendel, want twee weken terug schreven we hier nog dat er dit jaar al meer motoren worden gestolen dan vorig jaar. Zo weet je zeker dat je beter voorkomt dan geneest!

Bron: ADAC

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen