13 C
Nederland
maandag 27 juni 2022

Staphorst tijdens Pinksterweekeinde weer in racestemming

Dit is een ingestuurd persbericht. De redactie van MOTOR.nl is dus niet verantwoordelijk voor de inhoud. Heb je zelf een persbericht dat je graag op MOTOR.nl ziet? Dan mail je deze naar redactie@www.motor.nl.

Al vanaf halverwege de jaren ‘90 komt de leerschool van de Nederlandse wegracerij naar Staphorst. Van oudsher rijden op tweede Pinksterdag de 50cc brommer- wegracers hun wedstrijden in de diverse klassen en sinds enkele jaren zijn hier op de zaterdag voorafgaand de minibikes bijgekomen. Zij rijden ook hun races voor de Nederlandse titel.

Vele talenten zijn reeds voortgekomen uit de minibike en 50cc races. Tientallen coureurs die tegenwoordig op NK of WK niveau racen zijn in het verleden ooit begonnen in deze raceklassen en hebben hun eerste meters in Staphorst verreden. Samen met de landelijke organisaties RAP Holland voor het NK minibike en de SOBW (Stichting Organisatie Brommer Wegraces) is de AMBC blij ook dit jaar weer deze races in Staphorst te kunnen organiseren.  Al vanaf 1994 staat Staphorst op de kalender en is daar sindsdien ook niet vanaf geweest. Het grote aantal rijders uit Staphorst en de regio die in het verleden en heden actief waren en zijn bewijst de grote populariteit van deze tak van motorsport in deze regio. Meerdere rijders hebben zelfs de overstap naar landelijke of wereld competities gemaakt.  En nog immer werkt de formule want ook heden ten dage komen er jaarlijks weer nieuwe talenten door die ooit begonnen zijn op race- brommer of minibike.

NK minibikes openen het weekend.

Sinds enkele jaren acteren de minibikes nu op het Staphorster asfalt. Een grote groep clubleden traint elke week op hun thuiscircuit ‘De Tippe’ in Staphorst. Sinds een paar jaar onder leiding van gediplomeerde bondstrainers. Steeds meer jonge AMBC- ers spreiden na enkele jaren van training hun vleugels uit en nemen de stap richting het Nederlands kampioenschap minibikes. Voor die leden is het prachtig dat ze hun kunsten ook in eigen gemeente en voor eigen publiek kunnen laten zien. Enkele  jeugdige Staphorsters en AMBC leden werden de afgelopen jaren reeds gekroond tot Nederlands kampioen.

De rijders die nog niet op landelijk niveau rijden komen deze zaterdag ook aan de start. Voor hen is een speciale clubklasse in het leven geroepen waarbij ook bekers en bloemen te verdienen zijn.

De sport groeit dus nog immer in Staphorst en er komen nog steeds nieuwe aanmeldingen bij uit het dorp en de omgeving. Het minibike virus waart goed rond! In diverse klassen die allemaal hun eigen kenmerken hebben, van eigenbouw tot de volbloed fabrieksracertjes, staat deze hele dag alles in het teken van de toekomst. Want wie van deze heren, of misschien dames, zien we over een aantal jaren terug op het hoogste niveau? Ook op deze zaterdag is er rondom de races van alles te beleven op het terrein. Ook het parkeren en de entree is gratis.

Honda NSF100 cup kweekvijver van talent

Sinds enkele jaren zit de Nederlandse wegrace weer wat in de lift wat betreft het ontdekken van nieuwe talenten. De SOBW races zijn daar mede oorzaak van maar ook de diverse laagdrempelige race- klassen welke de laatste jaren opgezet zijn. In de regio is misschien het bekendst de Honda Moriwaki cup welke in 2011 door Ten Kate motoren uit Nieuwleusen is opgestart. Ook de Honda NSF100 cup welke door voormalig coureur Arie Molenaar is opgezet levert jaarlijks nieuwe talenten af die op NK en WK niveau doorbreken. Een bewijs dat deze opzet werkt ligt in het feit dat al meerdere rijders  doorgeschoven zijn naar de grote raceklassen zoals Supersport en Moto3. Helaas rijdt deze snelle Moriwaki klasse alleen op de grote circuits zoals Assen. Het circuit De Tippe is niet geschikt voor deze snelle 250cc viertakten.

In Staphorst heeft men in het verleden enkele keren de Molenaar Honda NSF100 cup aan het werk gezien. Helaas rijdt deze klasse de laatste jaren niet in Staphorst maar komt er wel weer een speciale NSF100 ‘open’ cup aan de start. Hierin ook de twee plaatselijke toppers Rick Dunnik en Loran Faber aan de start. Deze twee jonge coureurs doen het dit jaar zo goed dat ze ook als nummers één en twee geklasseerd staan in de officiële Molenaar NSF cup. Als vierde in dit tussenklassement staat nog een AMBC clublid te weten Jeffrey Buis uit Steenwijkerwold. Ook Jeffrey zal Pinkstermaandag aan de start staan bij de NSF 100 ‘open’ klasse. Naar verwachting zal hier dus een mooie strijd gestreden kunnen worden.

Wel aan de start op De Tippe is de super spannende Yamaha R125 cup. Deze door Gamma en Yamaha ondersteunde klasse heeft dezelfde opzet als de genoemde Honda NSF cup. Allemaal dezelfde, standaard, motorfietsen waar weinig aan gesleuteld mag worden. De kosten blijven op die manier laag en de instap is dus laagdrempelig. Voor 3500 euro kan er een complete racemotor aangeschaft worden en daarbij komen dan alleen nog inschrijfkosten voor de races en wat andere vaste kosten. Al met al een redelijk goed betaalbaar initiatief. De plaatselijke rijders tonen zich ook in deze klasse weer van hun sterkste kant. Frank Nieman staat tweede in de tussenstand van het kampioenschap terwijl ook Rody Kuiper (8e) en Ilona Hulst goed meestrijden. Deze heren en dames zullen borg staan voor de nodige spanning langs de baan bij hun vele bekenden en fans! Deze Gamma Yamaha R125 cup staat, net zoals alle andere klassen, tweede pinksterdag tweemaal aan de start.

Nog steeds tweetakten actief

Buiten de genoemde standaard/ viertakt klassen zijn ook de ´traditionele´ klassen nog steeds actief bij de SOBW races. Deze tweetakt klassen zijn van oudsher de klassen waar de SOBW mee is begonnen zoals daar zijn de topscooter categorie en de sportklasse, formuleklasse en de snelste expi-klasse. Op tweede pinksterdag is de kans zeer reëel dat het publiek kan juichen voor enkele plaatselijke overwinningen. In diverse klassen maken thuisrijders kans op de zege. Voorwaarde is natuurlijk dat men de zenuwen in bedwang kan houden en dat het materiaal heel blijft.

De expi-klasse werd altijd als het klapstuk van de dag gezien. De laatste jaren neemt de belangstelling voor deze tweetakt klasse wat af. Het is een dure klasse waarin vaak de echte tweetakt fanaten en sleutelaars actief waren. Het is te merken dat de standaard klassen zoals de Yamaha cup en de Honda NSF cup langzaam maar zeker het  stokje als populairste klasse overnemen van deze snelste tweetakt categorie.

Het mag duidelijk zijn dat de AMBC bij haar evenement niet te klagen heeft als het gaat om jong talent wat potentie heeft om ooit de stap te maken naar Nederlands of wereld niveau. Dit gaat vanzelfsprekend gepaard met vele hindernissen en valkuilen maar gezien het vele talent wat er via minibikes doorstroomt naar NSF cup en Yamaha R125 cup mag enig chauvinisme toch aanwezig zijn.

Familie evenement.

De motorclub AMBC heeft enkele jaren geleden gekozen voor een bepaalde richting met deze twee wegrace dagen. Vanwege de veelal jonge leeftijd van de coureurs trekt dit ook andere kinderen aan. Meer en meer gezinnen weten de weg naar circuit De Tippe te vinden om gezamenlijk een leuke dag uit te beleven. Reden voor de AMBC om dit tweedaags evenement de benaming ‘familie- wegrace weekend’ te geven. De hoofdmoot van deze twee dagen zijn natuurlijk de wedstrijden. Op zaterdag de minibikes en op maandag de overige races. Het randgebeuren is echter steeds uitgebreider geworden. Er is een feesttent met gezellige muziek aanwezig en door de kinderen kan er gratis gesprongen worden op diverse springkussens in alle soorten en maten.

Tevens is er een soort mini- kermis met draai en zweefmolens zodat pa en ma met een gerust hart de kinderen mee kunnen nemen, er is voldoende vertier voor het hele gezin voorhanden! De organisatie denkt met deze opzet een evenement voor de hele familie te organiseren. Dit wordt vervolmaakt door het aanhouden van de gratis entree en de gratis parkeer mogelijkheden. Op beide dagen word er om 10.00 uur begonnen met trainen terwijl rond het middaguur de eerste races van start gaan. Voor alle aanvullende info of vragen kan men terecht op de website van de club www.ambc-staphorst.nl

 

Fotocredit: JTS Fotografie

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen