woensdag 28 februari 2024

Storm over Nederland

Storm heb je in verschillende gradaties, weten we sinds orkaan Irma heeft huisgehouden op Sint Maarten. Schaal 1 is de lichtste en schaal 5, de hoogste normering, is allesverwoestend. Irma was een monster en viel buiten elke schaal. Gelukkig maken we zo’n zware storm in Nederland nooit mee. Maar ook hier kan het behoorlijk spoken. Dan blijven de meeste motorrijders liever binnen, maar sommigen laten zich door niets weerhouden. Dan wil de avonturier in je eruit, want windkracht 8 of hoger is sensatie. Waar moet je dan zijn?

Aan de kust natuurlijk. Hier beukt de Noordzee woedend op de kust, spatten de golven huizenhoog uiteen op strekdammen en pieren, en jaagt het zand over verlaten wegen. Bij Scheveningen vaart de KNRM uit met de bemanning stuiterend in de vierpuntsgordel. De politie probeert per megafoon twee malloten die op een motor het havenhoofd zijn opgereden terug te roepen. Maar we doen alsof we het niet horen, want de zandstorm en de golven proberen alles te overstemmen. Als we toch omkeren, wordt het toegangshek direct achter ons gesloten.

Zoveel mogelijk in de luwte van een strandtent zetten we de motoren op de jiffy. Blijven ze staan? Een ober houdt de deur stevig vast als we naar binnen gaan. Samen met een handjevol amateurfotografen gaan we aan de erwtensoep. Opgewonden wordt de hoop uitgesproken dat er vlak voor ons een schip strandt. Storm ontregelt, maakt los wat vast zit of andersom. Storm schept een band.

De beste plekken

De beste kustplek om van het natuurgeweld te genieten, vinden we in Scheveningen (1). Daar liggen alle ingrediënten om van storm een spektakel te maken: twee havenhoofden, de pier, de open boulevard en horeca. Maar er zijn meer plekken de moeite waard. De Stormvloedkering (2) in Zeeland uiteraard. De Slufter, de Block Dam en Slag de Beer, allemaal op de Maasvlakte (3). Of het einde van de Noordzeeweg (4) – het langgerekte schiereiland in de Nieuwe Waterweg met zicht op de Maasvlakte en Hoek van Holland. De haven van IJmuiden (5) met zijn havendammen mogen we ook niet vergeten. Boven de Noordelijke Havendam (Velsen), waar strandtent Timboektoe ligt, schijnen hoe dan ook de hoogste golven van Nederland voor te komen. Ook woest en benaderbaar: Paviljoen Minkema (6) in Schoorl. In dit beruchte tochtgat bij de Hondsbossche Zeewering ligt asfalt in plaats van strand en stuwen de dammen de golven naar grote hoogte. Verder naar het noorden is Huisduinen (6) ter hoogte van Fort Kijkduin en vuurtoren Lange Jan (Den Helder) een wilde plek. De Waddeneilanden moeten we overslaan, want bij een beetje geschikt noodweer zijn de veerboten allang uit de vaart genomen.

Bart Verhoeven
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen