woensdag 28 februari 2024

Superflitspaal nieuwe nachtmerrie voor Belgische motorrijders?

Al in 2017 schreven we over de ‘superflitspaal‘ en nu is deze dan ook daadwerkelijk in België in gebruik genomen. Het apparaat kan 32 voertuigen tegelijk bekeuren voor snelheid, door rood rijden, bellen of bumperkleven. Frankrijk maakt al langer gebruikt van deze palen die bijna alles zien.

De flitspaal staat in België op de E411 bij Beez en wordt voorlopig alleen gebruikt om te kijken of vrachtwagenchauffeurs voldoende afstand houden, zo meldt een woordvoerder van de Belgische politie aan het Nieuwsblad. De superflitser heeft een bereik van 200 meter en kan op acht rijbanen tegelijkertijd voertuigen flitsen.

Nederlands beste flitspaal staat in Waddinxveen!

De flitspaal heet officieel Mesta Fusion en wordt gemaakt in Frankrijk. Het apparaat kan overdag en ’s nachts snelheden tot 300 kilometer per uur meten. Daarnaast registreert de paal overtredingen zoals door rood rijden, verkeerd inhalen, de vluchtstrook gebruiken of de telefoon vasthouden. Ook kan het toestel detecteren of iemand via de pechstrook een file passeert. 

Het gaat voorlopig nog om een testperiode. Pas na de evaluatie van de test wordt bepaald of er nog meer superflitspalen bijkomen op de wegen. In Frankrijk wordt de flitspaal al langere tijd ingezet tegen verkeersovertreders. Het plan was om dit jaar vierhonderd exemplaren van de Mesta Fusion te plaatsen in België. Hoeveel het er inmiddels zijn, is niet bekend. Of de superflitspaal ook naar Nederland komt is niet bekend.

Bron: AD / Nieuwsblad.be

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen