zaterdag 3 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Suzuki Recursion (2013) – Het had zo mooi kunnen zijn

Bij Suzuki moeten ze doodziek zijn van alle mensen die maar om de Recursion blijven zeuren. Laat ze in Hamamatsu niet met het beschuldigende vingertje richting die zeurpieten wijzen, maar naar zichzelf. Suzuki, laat die kleine turbo nou gewoon eens komen!

Het zijn zware tijden voor verstokte Suzuki-fans. Waar andere fabrikanten de afgelopen jaren een stortvloed aan begeerlijke, technisch hoogst interessante, pk-brakende en wonderschone motoren over ons heen storten, bleef het verdacht stil bij Suzuki. Dit jaar zagen we alleen een nieuwe Katana en GSX-R1000. Waar zijn de tijden gebleven dat we likkebaardend uitkeken naar nieuwe Soezen? Zoals in 2013, toen de Recursion voor het eerst zijn opwachting maakte.

Verbazingwekkend leuk
We zijn ondertussen bijna zeven jaar verder en nog altijd heeft de Recursion de status van conceptmodel. Terwijl het ding er in 2013 op de Tokyo Motor Show al zo verschrikkelijk productierijp uitzag. Dat niet alleen, de motor maakte ook extreem nieuwsgierig. Hoe geweldig moet een lichte motorfiets met een moderne turbo rijden? Een 589cc staande twin met een enkele turbo met intercooler in een levendig rijwielgedeelte moet goed zijn voor verbazingwekkend leuke rijervaringen.

Schor van het schreeuwen
Dankzij de turbo levert het bescheiden blok moeiteloos het koppel van een liter-zware motorfiets. Bovendien moet het koppel breed uitgesmeerd zijn over een groot toerenbereik. Een moderne turbo transformeert een motor ook niet meer in een notoire zuipschuit, maar juist in een gematigde innemer. Als je dat soort dingen leest wil je maar een ding van de daken schreeuwen: laat dat ding komen! Helaas zijn we schor van het schreeuwen. Dat deden we in 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019.

Zou het dan toch?
Geen idee of alle schreeuwers en zogenaamde zeurpieten gehoord worden, maar er verscheen dit jaar plotseling weer nieuws op het Recursion-vlak. Uit het niets doken patenttekeningen (die vind je hier) op van een Recursion met een dubbel wiegframe. Het DOHC-blok is niet langer dragend onderdeel van het rijwielgedeelte. De cilinderinhoud groeide in de loop der lange jaren van 589 naar 700 cc. Zou het dan toch? Suzuki heeft een lange traditie van betaalbare, eenvoudige, maar geweldig leuke machines. Hopelijk voegt de Recursion zich ooit bij deze lange rij motoren.

Ad van de Wiel
Als kind verslond ik al de motorboekjes van mijn vader. Meer dan veertig jaar later is de liefde voor de motorfiets nog net zo groot. Natuurlijk ga ik mijn hele leven al autoloos door het leven, laat mij maar 365 dagen per jaar motor rijden. Of 565, maar dat kan niet.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen