zaterdag 27 april 2024

SWM Stormbreaker 1200: geen EVO Sportster

Mis je de dagen waarin je naar een Harley-Davidson-dealer kon gaan en jezelf een mooie, glanzende EVO Sportster kon kopen? Nou, die dagen zijn terug, behalve dat de motorfietsen niet bij Harley-dealers te vinden zijn en ze ook geen Sportsters worden genoemd. Het Italiaans/Chinese merk SWM brengt een vergelijkbare cruiser op de markt onder de naam Stormbreaker. Speciaal voor buiten China.

Kawasaki H2 HySE: Het eerste prototype van de waterstofmotorfiets

Rond dezelfde tijd (opmerkelijk genoeg!) dat Harley-Davidson de productie van de EVO Sportster beëindigde in 2022, kondigde de Chinese fabrikant Shineray aan dat het een zeer vergelijkbare motorfiets zou gaan bouwen met de naam Stormbreaker V1200. Een bijna identieke luchtgekoelde V-twin geplaatst in bijna identiek chassis, met bijna identieke ‘peanut tank’ achter een bijna identieke koplamp. De Stormbreaker leek niet voor 100 procent op de Sportster, maar kwam aardig in de buurt en had ook zeer vergelijkbare specificaties. Hoe was dit juridisch toegestaan en zou Shineray het model daadwerkelijk verkopen op westerse markten…?

Het heeft er alle schijn van. Dochteronderneming SWM is ‘opgedragen’ de Stormbreaker V1200 in Europa te verkopen. Grappig genoeg hadden we gehoord dat de EVO Sportster was stopgezet in Europa vanwege emissieproblemen. Blijkbaar hebben de Chinezen dat probleem opgelost? De prijs zal naar verwachting ergens tussen de 13.000 – 15.000 euro liggen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen