Video: Tesla autopilot update ziet motorfietsen

Ontwikkelingen in Tesla’s autopilot systeem maken het nu mogelijk dat hun autonoom rijdende auto’s motoren ‘zien’ die tussen het rijdende verkeer door rijden. Dit is een enorme stap voorwaarts voor autonome voertuigen, aangezien motorfietsen voor hen tal van problemen opleveren.

Niet alleen zijn motorfietsen klein, maar ze bewegen ook grillig, in tegenstelling tot auto’s die groot zijn en de neiging hebben om in een enkele rijstrook te blijven hangen.

Dit maakt het volgen van motoren en dus het voorspellen van hun volgende bewegingen erg moeilijk en vormt een enorme uitdaging voor de inzet van autonome voertuigen. Om dit probleem bij de horens te vatten heeft Tesla aan een geavanceerder ‘neuraal net’ gewerkt dat de aanwezigheid van talrijke voertuigen, zowel grote als kleine, rond de auto kan identificeren.

In een video van een Tesla Model 3 met de nieuwste software versie 9 van het bedrijf, kun je zien dat de auto motoren detecteert die tussen auto’s door rijden.

Het systeem is nog verre van perfect. Je ziet dat de Tesla een motorfiets soms voor een auto aanziet en hem in een aangrenzende rijstrook plaatst. Maar het toont zeker vooruitgang. In de gevallen waarin de camera’s de motorfiets niet oppikte, zagen de ultrasone sensoren hem wel, wat zou resulteren in een hoorbare waarschuwing als de bestuurder richting aan zou geven of of proberen van rijstrook te wisselen.

Als je bedenkt hoe moeilijk het voor sommige chauffeurs is om een motor in het verkeer op te pikken maakt het feit dat een computer dit kan ongelooflijk indrukwekkend.

 

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.