dinsdag 5 december 2023

TMC Dumont: twee 36 inch naafloze velgen en een brullende vliegtuigmotor

Onpraktisch? Zeker! Vulgair? Zeer zeker. Uniek? In alle opzichten. Deze verbluffend aangepaste motor maakt gebruik van het grootste paar velgen – zonder naaf! – dat we ooit hebben gezien, en plaatst de berijder op een gruwelijke, 300-pk sterke Rolls-Royce-vliegtuigmotor. Om bang van te worden.

De TMC Dumont is het werk van de Braziliaanse ex-Formule 1-coureur en kampioen custombouwer Tarso Marques. De naam is van zijn creatie is een vingerwijzing naar de Braziliaanse luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont, die volgens Braziliaanse geschiedschrijving eerder een vliegtuig de lucht in kreeg dan de Amerikaanse gebroeders Wright.

Vandaar ook de vliegtuigmotor – een monsterlijke Continental V6 Rolls-Royce-dat in de jaren 60 nog aan een vliegtuigvleugel hing.

Driehonderd pk (224 kW) produceert het monster , wat voor een motorfiets heel veel is. Maar het wordt nog gekker als je de  kenmerkende eigenschap van deze motor in ogenschouw neemt: : gigantische, naafloze 36 inch wielen. Ze zijn hoog genoeg om het zicht van de rijder volledig te blokkeren.

Hier onder een video van dit bizarre apparaat op de weg:

En hier nog een timelapse video van de bouw:

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image