zondag 4 juni 2023

Triumph 2012

Groot nieuws! Triumph presenteert op de Eicma de Tiger Explorer. Een schitterende adventure-bike met een 1200cc driecilinder. Het vergelijk met de BMW R1200GS is direct het belangrijkste onderwerp van gesprek. Deze nieuwe Triumph zal de Duitse fabrikant een flinke concurrentieslag toebrengen. Laten we eens verder kijken. Net als bij de BMW heeft de nieuwe Explorer cardanaandrijving en een enkelzijdig opgehangen achterwiel. Het buizenframe lijkt eveneens heel erg op elkaar. Lichtmetalen wielen in dezelfde maatvoering. Voor 19 inch, achter 17.

Maar dan dat fonkelnieuwe blok… Een driecilinder met een inhoud van 1200cc. Afgezien van de inhoud is dat wel even héél iets anders. Een prachtig blok, dat ongetwijfeld vergelijkbaar zal zijn met de fraaie prestaties van andere driepitters die Triumph bouwt. We gaan nog even door met de standaarduitvoering van de Explorer. Ride-by-wire gasbediening. Cruise control. In- en uitschakelbare ABS en traction control. Wil je nog meer dan heeft Triumph voor het nieuwe model ook al een partij accessoires in de maak.

Nog 2 nieuwe modellen
Er is overigens meer nieuws te melden. Triumph presenteert ook een Steve McQueen Limited Edition. Dat is een motor op basis van de Bonneville T100. Hij is geïnspireerd op de Toprhy TR6 waarmee Steve McQueen de onverschrokken stunt uitvoerde in de film The Great Escape. De motor is in militaire stijl gespoten in de kleur Math Khaki Green en heeft op de zijdeksels de handtekening staan van de op 7 november 1980 overleden acteur. Afgezien van de gepolijste motordeksels is deze stoere fiets vooral met zwarte onderdelen afgewerkt. Op het stuur van de motor is een plaatje gemonteerd waarop het nummer staat van de McQueen die wordt gebouwd in een exclusieve oplage van 1100 stuks.

Verder introduceert Triumph voor 2012 een sportief gepimpte Speed Triple die als toevoeging een hoofdletter R meekrijgt. Voor de Speed TripleR is samenwerking gezocht met Öhlins. Daaruit is een NIX30 43mm dikke voorvork voortgekomen en een TTX36 unit voor de achtervering. Om gewicht te besparen worden in de R 5-spaaks lichtaluminium wielen van PVM gemonteerd. Het scheelt ruim 1,7 kilo. Voor het betere remwerk zijn radiale vierzuiger remklauwen van het befaamde merk Brembo gemonteerd. Samen met de nieuwe wielen levert dat een verbeterde remprestatie op van maar liefst 5%. Als extra optie wordt er een in- en uitschakelbare versie van Triumph’s anti-lock systeem aangeboden.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image