Allereerste Triumph prototype uit 1901 gevonden én gerestaureerd

Een historische vondst. Een Triumph 1901-prototype werd ontdekt en gerestaureerd door de in de wereld van vintage-motorfietsen wereldberoemde Triumph-verzamelaar Dick Shepherd. De verloren gewaande Triumph herschrijft de geschiedenisboeken en voegt een nieuw hoofdstuk toe, want officieel startte Triumph de verkoop vanaf 1902. Lange tijd ging het gerucht over het bestaan van dit eerste Triumph prototype, waarnaar werd verwezen in advertenties en recensies die in 1901 verschenen. Het prototype was ontwikkeld uit een standaard Triumph-fiets, met een motorblok dat was geleverd door de Belgische fabrikant Minerva. Het prototype moest interesse wekken en de vraag van het publiek naar een Triumph-motorfiets peilen.

Triumph maakt zijn miljoenste motorfiets uit het Hinckley tijdperk!

Dick Shepherd: ‘Toen ik werd benaderd door een vriend van een verzamelaar, die helaas onlangs was overleden, om een oude Triumph te schouwen, was ik ongelooflijk enthousiast. Ik ontdekte dat de motorfiets unieke details had die niet aanwezig waren op de eerste productie-Triumphs. Samen met de motorfiets had de verzamelaar ook een brief van Triumph ontvangen, gedateerd in 1937, waarin de unieke herkomst van de motorfiets werd beschreven en waarin belangrijke details werden verstrekt.’

‘Met een motornummer dat overeenkomt met verwijzingen in Minerva’s motorgegevens van een eerste Triumph-engagement uit 1901, werd de historische betekenis van deze motor ongelooflijk duidelijk.’

‘Als levenslang en gepassioneerd fan van de geschiedenis en de prestaties van dit ongelooflijke Britse merk, heb ik enorm veel voldoening gehaald uit het feit dat ik deze geweldige overlever heb ontdekt. Ik heb ‘m gerestaureerd in de glorieuze staat waarin hij zou hebben verkeerd toen hij in 1901 voor het eerst werd tentoongesteld.’

Het prototype uit 1901, dat voor het eerst werd onthuld tijdens de Motorcycle Live show in het Verenigd Koninkrijk, zal op 14 december te zien zijn tijdens een speciaal evenement in Triumphs Factory Visitor Experience. Daar wordt voor het eerst in meer dan 100 jaar op de machine gereden in het openbaar.

De historische motorfiets zal vervolgens te zien zijn, samen met de miljoenste Hinckley Triumph, in een nieuwe, speciaal ontworpen tentoonstelling ter ere van het 120-jarig jubileum, in het Triumph-bezoekerscentrum.

Het Triumph-bezoekerscentrum is gratis te bezoeken en bevindt zich in Triumphs-hoofdkantoor in Hinckley, Engeland en is dagelijks geopend van woensdag tot en met zondag, van 10.00 tot 16.30 uur.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?