maandag 6 mei 2024

Trucks zonder spiegels: zo zit het echt

Nadat we eerder schreven over vrachtwagens zonder buitenspiegels, liep onze mailbox bijna vast door het grote aantal reacties. Waarbij één reactie onze aandacht in het bijzonder kreeg. Die van Tony de Bruyn. Want Tony kan het weten als motorrijder én vrachtwagenchauffeur!

Trucks zonder spiegels: zorg of zegen voor motorrijders?

Sensoren

‘De dode hoek is een stukje kleiner geworden, maar de monitoren in de cabine zijn een stuk breder dan de spijlen. Daarnaast zie je tijdens regen bijna niets meer: een druppel water op de lens en weg is je zicht. Links kun je nog redelijk bij de lens komen met een doekje, maar rechts rij je in die gevallen soms volledig blind. Ook de sensoren vallen snel uit als er een beetje viezigheid opzit. Als motorrijder rij ik daarom het liefst zo ruim mogelijk om deze blinde kolossen heen. Persoonlijk vind ik het daarom gevaarlijk als er zeer positief over deze nieuwe ontwikkelingen wordt gesproken. Het niet meer oogcontact kunnen hebben met een chauffeur is in mijn ogen dan ook gevaarlijk.’

Maar dat is nog niet alles, want Tony heeft zelfs een serieuze waarschuwing voor ons: ‘Ik zou in ieder geval willen aanraden nooit rechts naast zo’n vrachtwagen terecht te komen. Daarnaast zijn er chauffeurs die veel van de beveiligingen uitschakelen omdat je soms gek wordt van het constant onnodig ingrijpen van het voertuig. Om een voorbeeld te geven: op de A9 bij Amsterdam rij je een stuk onder een woonwijk waar de maximumsnelheid 30 km/u is. Als ik daar onderdoor rij, gaat een vrachtwagen die op cruise control staat, vol in de rem. Best veilig als je er iets te dicht achter hangt… Dit gebeurt ook vaak als iemand vlak voor je duikt of als er een groot bord in de bocht staat. Lang leve de ‘veilige nieuwe ontwikkelingen’.

Gewaarschuwd

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Een gewaarschuwde motorrijder in dit geval voor drie wat ons betreft!

Tony de Bruyn.
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen