Tussenstand: best verkochte motoren 2015

Zonet in onze mailbox: de verkoopcijfers motorfietsen in Nederland van RDC InMotiv tot en met 30 juni 2015. Inderdaad, precies een half jaar! En dus is het tijd voor een tussentijdse update. Wat is tot nu toe de best verkochte motor van 2015?

Tja, net zoals vorig jaar komt dat niet bepaald als een verrassing. Want natuurlijk is het wederom de BMW R1200GS die de lijst aanvoert. Maar liefst 417 R1200GS (Adventure’s) zijn er verkocht. BMW is dan ook marktleider als het om totale aantallen gaat: 1172 motorfietsen hebben ze in totaal al verkocht in 2015. Vorig jaar rond deze tijd waren het er trouwens nog 1311.

Het op een na best verkochte model is de Yamaha MT-09. Net zoals het bij zonet genoemde GS om twee modellen gaat, is dat bij deze MT (helaas) ook het geval. Want ook de Tracer wordt meegeteld als MT-09. Dit vertroebelt het beeld een beetje, maar met 338 stuks is het in ieder geval duidelijk dat MT-09 en MT-09 Tracer echte verkooptoppers zijn.

Ook plek drie gaat naar een gedeeld model: de Kawasaki Versys. Hier gaat het zelfs om de kleine en grote Versys, dus niet eens om dezelfde motorblokken. Dat maakt het moeilijk om de ware verkooptopper aan te wijzen. Hoe dan ook: de Japanners verkochten 197 keer een Versys, groot óf klein.

Maar wat is dan het best verkochte model waarbij niet meerdere modellen onder één naam worden geteld? De Suzuki DL 650 V-Strom, waarvan er maar liefst 167 over de toonbank gingen? Nee, want daarin worden zowel de XT als XT-loze versies meegeteld. Hmm, lastig. Is het dan de Kawasaki Z800 die 173 keer werd verkocht? Nee, want hierin wordt ook de Z800e meegeteld. Maar wacht eens: van de Yamaha MT-07 werden er 233 verkocht? Dat klopt, maar daarin wordt ook de MT-07 Moto Cage meegeteld. Volgend jaar kan die MT-07 trouwens wel eens door het dak gaan, zogauw deze MT-07 Tracer in productie is…

Het mag duidelijk zijn: de verkooplijsten vertroebelen een beetje omdat de modellen op een hoop worden gegooid. Sommige merken specificeren zelfs niet meer dan ‘Touring’ en ‘Adventure’, bij Triumph is dit bijvoorbeeld het geval. Maar het staat buiten kijf dat de R1200GS van BMW de absolute marktleider is. Alwéér, hoe zou dat toch komen?

De best verkochte modellen per merk op een rijtje:

BMW – R1200GS: 417 stuks
Yamaha – MT-09: 338 stuks
Kawasaki – Versys: 197 stuks
Triumph – Adventure-segment: 194 stuks
Harley Davidson – Touring-segment: 191 stuks
Suzuki – DL 650 V-Strom: 167 stuks
Piaggio Groep – PG GTS300 Super: 140 stuks
Honda – NC 700/750X: 125 stuks
Ducati – Scrambler: 96 stuks
KTM – 450 EXC: 82 stuks

De merken Aprilia, Beta, Brammo, Husaberg, Husqvarna, Indian, Kymco, Moto Guzzi, MV Agusta, Sym, TM en Zero vermelden enkel totale aantallen.

 

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.