Veilingrecord: Bonham veilt voor bijna 4 miljoen euro

De herfstveiling van Bonham is met een recordbedrag afgesloten. Dat kwam vooral door een paar goodies die werden geveild.

De markt van vintage motoren is sterker dan ooit. Bonham veilt zeldzaam mooie motoren die in een staat verkeren alsof ze rechtstreeks uit een concours d’elegance afkomstig zijn. Terwijl gewone motorrijders genoegen nemen met een moderne klassieker, zijn er ook motorrijders die de portemonnee kunnen trekken voor een echte vintage. De herfstveiling van Bonham sloot dan ook af met een recordbedrag van €3.961.000,-.

De motorfietsen

Meest in het oog vallend was de rariteit Norton-Jap Mk1 uit 1952. De motor werd door Francis Williams getransformeerd in een racer, met de nam Saltdean Racer. De motor bracht €91.000,- op. Een van de vreemdste motoren ooit gebouwd, 1s de Böhmerland Langtouren. De motor met de langste wielbasis uit de motorgeschiedenis, aangedreven door een eencilinder 603cc veranderde voor €93.000,- van eigenaar. Minder zeldzaam, maar zeker niet minder bijzonder is de Henderson Model 2 Z Four uit 1919. En dat slaat dan vooral op het blok: een 1.147cc viercilinder. Bijzonder aan deze motor was dat er al elektrische verlichting op zat – toppunt van noviteit – en een sirene. De Henderson werd verkocht voor €55.000,-. Een onbekende bieder had €78.000,- over voor een AJS Model 20 Spring Twin.

Brough Superieur

Op alle veilingen scoort de Brough Superior altijd de hoogste afslagprijzen. Deze keer was dat niet anders. Gemeenschappelijk voor de drie Rolls Royce onder de motorfietsen was dat de motoren zich in projectstaat bevonden. Met andere woorden: ze werden letterlijk in stukken ter veiling gebracht. Maar dat was voor de liefhebbers geen enkel beletsel de portemonnee ruim te trekken. Een SS100 uit 1933 bracht het tot €183.166,-. De SS 100 Sand Racer uit 1925 noteerde €301.000,-. En de SS100 Alpine Grand Sport uit 1926 werd bij €269.401,- afgeslagen.

Youngtimers

Niet alleen antieke legendes noteerden hoge bedragen, ook moderne legendes deden het goed. Wat te denken van een Honda VFR750 RC30 in nieuwstaat? Je had de eigenaar kunnen worden voor €53.649,-. Of had je wel zin gehad in de Suter MMX1, de MotoGP machine waarmee coureur Colin Edwards op het hoogste niveau reed. Voor €52.326,- was ie de jouwe geweest.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.