zaterdag 23 september 2023

Verlichting langs de snelwegen weer aan

De verlichting op de snelwegen gaat ’s nachts weer aan. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het verkeer op de snelweg gebaat is bij die verlichting. Het zou de veiligheid ten goede komen, en dus gaan de lantaarns langs ’s Lands rijkswegen binnenkort weer aan.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft dat gemeld. De verlichting langs het Nederlandse snelwegennet werd vanaf 2013 vanaf 21.00 uur – en op sommige plaatsen 23.00 uur – gedoofd. Uit milieu-oogpunt. Nu draait men dat plan terug. Of ja, nu?

Bijzondere overpeinzing

In het regeerakkoord was al opgenomen dat de maatregel zou worden teruggedraaid op plaatsen waar de verkeersveiligheid er baat bij heeft dat de verlichting de hele nacht blijft branden. Met het oog op het milieu ging de verlichting uit, met het oog op de veiligheid gaat het nu weer aan. Een bijzondere overpeinzing.

Overigens geldt die overpeinzing nog altijd, want daar waar het het milieu schaadt, blijven de straatlantaarns ’s nachts uit. Waar het precies voor verstoring van de natuur zou zorgen als de snelweg ook in de nachtelijke uren verlicht wordt, wordt nu onderzocht.

Kan ook nog de kanttekening bij dat het Kabinet in mei van dit jaar nog stelde dat de 550 kilometer aan snelweg in Nederland niet opnieuw verlicht zou worden. Of ja, er gingen niet meer lampen uit. Nu lijkt de lampen weer aandoen toch opnieuw hout te snijden.

Het blijft even afwachten of de politiek doorpakt of opnieuw de kont keert. Tot die tijd; de meeste motorrijders hebben altijd – dag of nacht – de verlichting wel aan, toch? Zichtbaarheid is alles, dus wellicht is de lichten weer aandoen zo’n slecht idee niet.

Foto: ANP/Koen van Weel

Nick Enghardt
Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

3 Reacties

 1. Onzin die verlichting, ik denk dat het een stuk veiliger zou worden als iedereen verplicht jaarlijks een ogentest zou doen. Slecht zicht bij nacht is meestal de eerste indicatie voor slechte ogen.

 2. Beste Koen. De conclusie die je trekt meer licht meer zichtbaarheid meer veiligheid ?
  Weet niet of dat zo werkt. Teveel aan licht val je niet meer op. Kijk naar de oude motoren met oude koplamp. Lijkt mij een populistische maatregel.
  Al menig jaar zit ik op t asfalt.
  Veiligheid zou gebaat zijn bij de focus leggen op t mobiel gebruik. Elke dag zie ik net als menig ander de capriolen van medeweggebruikers. De aandacht is niet op t verkeer gericht. Wij als motorrijders hebben de volle aandacht wat er gebeurd op het wegdek. Dus nee. Lichten uit. Ja mobiel idem. Dat zou meer levensredden.
  Helaas wel minder populaire maatregel

 3. Lekker uit laten die straatverlichting, daar waar het geen meerwaarde heeft voor de veiligheid. Het is van de zotte dat er kilometers en brede snelwegen de hele nacht verlicht verlicht worden voor die paar automobilisten die bang zijn in het donker of last hebben van nachtblindheid.
  Zonde van al die verspilde energie! Rij dan maar wat langzamer, is ook goed voor de natuur!

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image