Vier tips voor motorrijden in de mist

Snel afgekoelde en erg vochtige lucht dat laag blijft hangen. In ieder geval zijn het waterdruppels die zijn gecondenseerd en een soort laaghangende wolk vormen. Mooi om te zien die mist, maar een uitdaging voor motorrijders. Je ziet geen hand voor ogen, toch moet je naar je werk. Echte mistlampen hebben we niet en een het grootlicht aanzetten is een extra slecht idee. Meer licht betekent meer reflectie door de mist en dus minder zicht. Naast dit en afstand houden/ snelheid minderen zijn er nog een paar tips om de mist een beetje te kunnen trotseren.

Let op achteropkomend verkeer

Niet te dicht op een voorganger rijden kun je zowel zelf bedenken als in de gaten houden, maar daarnaast is de afstand tot achterkomend verkeer net zo belangrijk. Tijdens de mist zelfs nog iets meer. Wanneer je -zo verstandig als je bent- je snelheid wat omlaag brengt, betekent dit niet dat andere weggebruikers dit ook doen. Kijk dus regelmatig in je spiegels of achteropkomend verkeer (lees auto’s) de mist net zo serieus nemen als jij.

Denk aan je vizier

Net als in de regen zie je minder goed door water op je vizier. Bij mist blijven kleine druppeltjes hangen die het zicht verminderen. In deze omstandigheden kom je erachter dat je dat vizier met wat krassen toch nét iets eerder had moeten vervangen. Krassen in een nat vizier breken het licht, waardoor je wordt verblind. Er zijn verschillende middeltjes op de markt om je vizier te behandelen. Hem schoonhouden (met een sopje) is vaak al genoeg. Het water kan zich dan minder hechten.

Probeer een contrastbril

Een contrastbril kan helpen. Een heel stuk zelf. Hoewel je er zelf niet extreem aantrekkelijk uitziet met zo’n gele bril, helpt het wel om je zicht te verbeteren. Een contrastbril met gele of oranje glazen kan het wit van de mist wat verminderen. Het maakt de contouren van objecten wat scherper en je ziet de lijnen op de weg weer beter. Ook het licht dat door de koplampen van tegenliggers schijnt en wordt gebroken door de mist voordat het jou bereikt, wordt ineens een stuk minder irritant. 

Let op de weersvoorspelling

Wanneer je weet wanneer het mistig wordt, kun je de motor alvast een beetje nalopen. Je wilt graag dat alle lichten het doen. Je krijgt wat tijd om je uitrusting voor te bereiden. Een uurtje later weggaan als de mist weer is opgelost is soms slimmer dan trots doorrijden. We kunnen bijna niet geloven wat we nu na de komma gaan schrijven, maar soms is een auto (!) of het openbaar vervoer een beter idee bij écht dichte mist.

Foto: ANP

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.