zaterdag 1 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Vladimir Putin aan de tweewieler

De Russische president heeft wel iets met prestige-projectjes en momenteel houdt Vladimir Putin zich vooral bezig met zijn Cortege-project. Een onderdeel van dat plan is de introductie van deze IZh-motorfiets, gebouwd door Rostec – een dochteronderneming van Kalashnikov.

Nu zal de uitkomst van het Cortege-project (in het Russisch ‘Korthez’ of ‘??????’, wat zoiets als colonne betekent) voornamelijk een aantal auto’s voortbrengen, waaronder een limousine, een sedan, SUV en een minibusje. Stuk voor stuk gepanserd. Daar kan nu deze IZh bij.

Het merk IZh was ooit de grootste motorfabrikant van Rusland en bouwde klonen van DKW’s. In 2008 rolde de laatste IZh-motorfiets van de band en werd de merknaam ondergebracht bij een onderdeel van de Kalashnikov-firma. Van alle merk- en typenamen die je hier langs hebt horen komen, moet Kalashnikov wel de bekendste zijn, want het is ook de fabrikant van ’s werelds beroemdste vuurwapen; de Avtomát Kaláshnikova 47 – beter bekend als de AK47.

Een motorfiets gebouwd door de firma die het meest onverwoestbare geweer ter wereld maakt; dat moet wat zijn. Bedoeling is dat de IZh Cortege in eerste instantie ingezet zal worden ter begeleiding van konvooien van de Russische president. In een later stadium moet de motor beschikbaar worden voor het publiek, en niet enkel binnen de Russische landsgrenzen. Technische details zijn er, maar veel is het niet. Zo heeft hij een opgegeven vermogen van 147 pk en een maximaal koppel van 179 Nm. De topsnelheid zou uitkomen op 250 kilometer per uur, wat heel wat is wanneer je bedenkt dat de IZh liefst 510 kg zou wegen…
IZh Cortege
Kopiëergedrag
Zoals meer delen van het Cortege-project, valt er ook bij de IZh een stukje kopiëergedrag te bespeuren, want waar de gepanseerde Cortege-limousine optisch haast identiek is aan een Rolls-Royce, schijnt de IZh-motorfiets onderhuids te leunen op de boxer-twin van BMW. Al is daar natuurlijk weinig nieuws aan, aangezien Russische motorfietsen van bijvoorbeeld Dneper en Ural ook veelal BMW boxer-klonen waren.

Dat juist Kalashnikov betrokken is bij de motorfietsproductie is vervolgens eveneens niet raar; wapenfabrikanten en motorfietsmerken lopen vaker door elkaar heen. Denk aan BSA (Birmingham Small Arms Company), Benelli en Royal Enfield – wat nog steeds de slogan ‘Made Like A Gun’ voert.

Foto’s en video: Rostec

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen