zaterdag 26 november 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Volgende maand stemming over afsluiten Posbank

In oktober stemt de gemeente Rheden of de eerder besproken afsluiting van de Posbank als doorgaande weg er komt of niet. Betrokken partijen ventileren hun meningen, maar van luisteren naar elkaars argumenten lijkt weinig te komen.

Zo stelt Jeroen de Koe van Natuurmonumenten tegenover Nu.nl dat de veiligheid in het gedrang komt: ‘Volgens mijn toezichthouders is het dan zo druk dat de hulpdiensten er niet meer langs kunnen.’ Dat is dan ook absoluut een argument dat hout snijdt, aangezien de Beekhuizenseweg dwars door het natuurgebied slingert. Die weg verbindt de dorpen Velp en De Steeg met elkaar.

Uiteraard snijdt Natuurmonumenten ook aan dat het verbieden van gemotoriseerde voertuigen in het weekend en op feestdagen de natuurbeleving ten goede komt. De Koe: ‘Zo krijgen de vogels en dieren weer meer rust en kunnen bezoekers rustig van de natuur genieten.’

We voorkomen alleen dat mensen daar voor de lol in het weekend rondjes door de natuur gaan rijden‘ – Natuurmonumenten

Met die notie ontgaat het De Koe dat motorrijders bijvoorbeeld op hun manier ook van de natuur willen genieten. Zijn reactie maakt dat pijnlijk duidelijk. ‘Alle belangrijke punten blijven bereikbaar. We voorkomen alleen dat mensen daar voor de lol in het weekend rondjes door de natuur gaan rijden,’ aldus De Koe namens Natuurmonumenten. Voor de lol rondjes rijden in de natuur – precies dat wat motorrijders willen.

‘Het grootste gedeelte van de motorrijders is recreant. Die komt daar om van de mooie natuur te genieten. Dat doen ze juist in het weekend. Ja, de paviljoens blijven bereikbaar, maar dat is maar een heel klein stukje van de Posbank,’ legt Arjan Everink van de KNMV uit. Over het argument van de opstoppingen is Everink ook niet te spreken. ‘Waarom alleen de auto’s en motors weren? Zij veroorzaken geen overlast in het gebied. Een motor is een smal voertuig. Die zijn niet verantwoordelijk voor de verkeersopstoppingen.’

Waarom alleen de auto’s en motors weren?‘ – KNMV

Volgende maand wordt gestemd voor een derde poging, aangezien twee eerdere plannen onvoldoende draagvlag hadden. Pas na die stemming zal blijken of de motorrijder binnenkort nog van het ‘Rondje Posbank’ kan genieten.

Foto: Jowin Boerboom

Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

1 Reactie

  1. dus het zijn de motorrijders die de hulpdiensten in de weg zouden zitten? dat verbaast me. overstekend “wild”lijken me meer de oorzaak geven. en stilte geeft het ook niet als je met een file op de Posbank gaat wandelen of fietsen.

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen