zaterdag 27 juli 2024

Waarom je ook met de motorfiets geen E85 wilt tanken!

Waar je online ook kijkt, overal vliegen de E85-waarschuwingen je om de oren. Met een prijs van ongeveer een euro per liter, lijkt het wonderspul om je tank lekker goedkoop mee vol te gooien. De waarschuwingen zijn vooral gericht op automobilisten, maar luisterend naar onze technische specialist doen ook motorrijders er goed aan vooral geen E85 te tanken. Peter: ‘Deze waarschuwing geldt zeker ook voor motoren, en wel om twee redenen: in E85 zit 85% ethanol. In E10 zit 15% Ethanol. Ethanol is agressief, het kan metalen, rubber en kunststoffen aantasten. Dat je motor geschikt is voor E10, betekent dat de gebruikte materialen bestand zijn tegen een lichte concentratie ethanol. Dat garandeert niet dat ze ook bestand zijn tegen een zware concentratie ethanol. Vergelijk het met een glas citroenlimonade: daar zit zuur in, maar daar kun je wel tegen, dat is best lekker. Een glas zoutzuur bevat een veel hogere concentratie zuur, dat brandt je mond en slokdarm weg. De tweede reden is dat de energiedichtheid van ethanol lager is dan die van benzine. Als je op E85 rijdt, moet je dus veel meer brandstof injecteren dan wanneer je op E10 rijdt. Doe je dat niet, dan rijd je op een te arm mengsel en dat kan motorschade veroorzaken. Volvo heeft overigens flexifuel auto’s gehad, die op beide konden rijden. Die hadden dus een ander motormanagementprogramma voor E85. In Nederland is dat geen succes geworden vanwege torenhoge belasting op E85.’

Heb je toch E85 getankt? Bel dan vooral de pechdienst en laat je tank leeghalen.

Tien tips voor benzine besparing

Afbeelding: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen