zondag 19 mei 2024

Winst voor Lotte van Drunen in WMX – wereldtoppers

EMX en WMX Portugal en Spanje

Met een gelijk puntenaantal begonnen Lotte van Drunen en thuisrijdster Daniela Guillén aan de Spaanse GP op het circuit van Lugo. Lotte begon het weekend goed door in de tijdtraining ruim een seconde sneller te zijn dan haar Spaanse rivale. Ondanks een niet al te vlotte start was ze al derde bij de eerste doorkomst. Dat werd een tweede plaats nadat Guillén onderuitging. Van Drunen naderde titelverdedigster Courtney Duncan, maar slaagde er niet in de Nieuw-Zeelandse van de leiding te verdringen. Op de finish was het verschil slechts twee seconden. In de tweede manche ging Van Drunen beter van start en al snel was ze in gevecht met Duncan. Op tweederde van de race nam Van Drunen de leiding over, won de manche én de GP. Na drie van de zeven GP’s leidt Van Drunen met negen punten voorsprong op Guillén. Lynn Valk werd achtste en vijfde, Shana van der Vlist twee keer zevende en Danee Gelissen finishte als elfde en achtste. In de WK-stand bezetten zij respectievelijk de posities vier, acht en twaalf.

Tekst en foto’s: Jan Boer, Emil Bilars, Gert Bos, Marien Cauzak, Asse Klein, Jesper Veldhuizen

De EMX250 reed in het Portugese Águeda. Cas Valk was in beide, uiterst modderige manches de beste. Ivano van Erp kwam als zesde en derde over de finish. In de EK-stand bezet Valk na drie van de elf wedstrijden de derde plaats, Van Erp staat vierde.

De EMX125 reed zowel in Portugal als in Spanje. In beide wedstrijden won een Nederlander een manche. Gyan Doensen zegevierde in de tweede manche in Portugal, na een tweede plaats in de eerste manche. Met deze uitslagen werd hij winnaar van de wedstrijd. Dani Heitink werd in beide races dertiende. Na een zestiende plaats in de eerste manche zorgde Heitink voor een daverende verrassing door in Spanje de tweede reeks te winnen. Doensen werd derde en zeventiende. Dex Kooiker werd derde in de eerste manche, Jayson van Drunen scoorde twee EK-punten in de tweede race. In de EK-stand is Doensen tweede, op slechts vijf punten achter de Hongaarse leider Noel Zanocz. Heitink staat zevende.

Lotte van Drunen
Lotte van Drunen leidt in de titelstrijd.

Internationale wegraces Hengelo: Luca Salvadori verrast

Voor de 56e keer werden de jaarlijkse internationale wegraces op de Varsselring verreden. Vanwege het zeer mooie weer was het publiek al vroeg aanwezig en was het bijzonder druk op het enig overgebleven stratencircuit van Nederland. Hoofdmoot van het programma vormden de races meetellend voor het kampioenschap van de IRRC, een serie races op stratencircuits. Zowel de Supersport als de Superbike kenden sterke winnaars. De 32-jarige Italiaan Luca Salvadori heeft internationale ervaring opgedaan in de Superstock 600 (29 races), twee races in de WorldSSP, de Superstock 1000 (20 races) en MotoE (10 races). Allemaal races op aangelegde circuits, maar hij voelde zich uitstekend thuis in Hengelo en realiseerde al de derde tijd in de eerste training en was de snelste in de tweede training. Zijn 1:45,033 was sneller dan het baanrecord (1:45,438). In beide races van de Superbikes was hij op zijn Ducati de snelste. Hij won telkens met een paar seconden voorsprong. Salvadori was uiteraard tevreden: ‘Deze beide races behoren tot de fijnste wedstrijden die ik ooit heb gereden. En wat heerst hier een geweldige sfeer.’ Ziet hij zichzelf als titelkandidaat? ‘Nee, dat ben ik niet, want ik neem niet deel aan alle races. Volgend jaar wil ik wel het hele seizoen meedoen.’ In de eerste race werd de Zwitser Lukas Maurer tweede en Thijs Peeters derde. Peeters werd echter drie plaatsen teruggezet wegens het niet respecteren van een vlagsignaal. In de tweede race leidde Peeters aanvankelijk, maar moest hij toch buigen voor Salvadori.

MotoGP Frankrijk 2024: een diepe buiging van en voor de ‘Martinator’

De beide races van de Supersport werden gewonnen door de Tsjech Marek Červený op zijn Triumph. Zijn landgenoot Petr Najman werd in beide races tweede, Ilja Caljouw werd telkens derde.

De eerste race van de Northern Sidecar Cup leverde winst op voor Bennie Streuer/Kevin Kölsch voor Hilbert Talens/Vissenberg. De tweede race werd na een ongeval afgebroken en niet herstart.

Luca Salvadori (23) was oppermachtig bij de Superbikes, Thijs Peeters (84) was beste Nederlander.

GP Zijspan Heerde: opnieuw winst voor Lielbardis

De Letse tweeling Lielbardis heeft de Nederlandse Grand Prix-zijspancross weten te winnen. Als tweede gingen de Belgen Vanluchene/Janssens het podium op voor de Nederlanders Hermans/Van den Bogaart.

Onder een stralende zon stond het veld GP Zijspannen aan het starthek voor de eerste heat. Prümmer en Leferink stonden na de winst in de kwalificatieraces op de beste plekken. Hermans/Van den Bogaart waren met een kapotte koppeling uitgevallen in de kwalificatie en moesten noodgedwongen vanaf de tweede rij starten.

Nestor Willemsen pakte brutaal de kopstart, maar Prümmer en Vanluchene kwamen na een ronde al langszij waarna Willemsen steeds verder zou wegzakken. Gaandeweg de race kwamen ineens de broertjes Lielbardis opzetten. Gestart rond de achtste plek, denderde de Letse trein naar voren en het ene na het andere zijspan werd ingehaald waarna ze de winst in heat één niet meer weggaven. Vanluchene zou tweede worden, maar achter dit koppel was het een spannende strijd om plek drie tussen Vandaele en de Nederlandse teams Van Werven, Leferink en Hermans. Vandaele had de langste adem en was met name sterk op het achterste, rechte stuk. Over de twee tafels opende hij de finaleaanval en sprong letterlijk naar plaats drie. Hermans wist in de eindfase nog de vierde plek af te snoepen van de broers Leferink, die vijfde zouden worden. Van Werven pakte de zesde plek in de eerste heat.

In de tweede heat was het de Brit Wilkinson die verdiend de winst pakte. Hermans reed sterk en werd vanaf startplek zesentwintig nu tweede waardoor ze in het dagtotaal derde werd. In de eindfase van de tweede heat was er een gevecht tussen Lielbardis en Vanluchene om plek drie. Vanluchene won deze strijd, maar zag de eindoverwinning met één punt verschil naar de Lielbardis-twins gaan. De Letten wonnen in Heerde de Nederlandse Grand Prix.

WK Langbaan Herxheim: Meijerink net naast finale

Dave Meijerink miste tijdens de eerste GP Langbaan van het seizoen net de finale. In de herkansingsheat eindigde hij als derde en dat was net aan de verkeerde kant van de streep. Meijerink bleef daardoor in het Duitse Herxheim steken op een zesde plaats. Romano Hummel klasseerde zich als tiende.

Na in voorgaande jaren als invaller al regelmatig aan GP-niveau geproefd te hebben, is het de 24-jarige Meijerink zijn eerste seizoen als vaste deelnemer in de GP-serie. Met een tweede plaats in zijn eerst rit begon Meijerink sterk. Daarna werd het wisselvallig met een vijfde, een eerste en twee vierde plaatsen. Net genoeg voor de herkansingsheat, waarin nog twee finaletickets werden vergeven. Deze gingen net aan de neus van Meijerink voorbij, maar met een zesde plaats in het dagklassement mag hij tevreden terugkijken op zijn eerste WK-race. Dat zal Romano Hummel niet doen. De wereldkampioen van 2021 werd voornamelijk door technische problemen achtervolgd, waardoor hij tweemaal niet tot scoren kwam. Voor Hummel zat er niet meer in dan een tiende plek.

Titelverdediger Martin Smolinski wist de wedstrijd met gering verschil te winnen voor de Brit Zach Wajknecht en zijn landgenoot Lukas Fienhage. Het kampioenschap beslaat dit jaar vijf races, waarbij de afsluitende wedstrijd op 22 september in het Drentse Roden plaatsvindt.

Uitslag Herxheim: 1. Martin Smolinksi (D), 2. Zacj Wajknecht (GB), 3. Lukas Fienhage (D), 4. Chris Harris (GB), 5. Erik Riss (D), 6. Dave Meijerink, 10. Romano Hummel

Dave Meijerink (63) duelleert tijdens de series met de later winnaar Martin Smolinksi.

Kort door de bocht

De MXGP van 28/29 september wordt verreden in het Spaanse Cózar. Dat ligt in de regio Castilla La Mancha. Tijdens deze laatste GP van dit jaar komen ook de EMX125 en EMX250 aan de start.

Vanaf volgend jaar wordt voor een periode van vijf jaar een MXGP verreden in het Australische Darwin. Naast de MXGP en MX2 zal daar ook de WMX aantreden.

De datum van de Motocross of European Nations is een week opgeschoven. In Boekarest wordt nu op 22 september gereden.

De eerste MotoGP van Kazachstan (gepland op 15/16 juni) wordt opgeschoven naar een latere datum.

Jaimie van Sikkelerus is als tweeëntwintigste, eenentwintigste en twintigste geëindigd tijdens drie British Superbike-races op Oulton Park. Telkens werd de coureur uit Akersloot tweede in de Pathway-klasse. Jorel Boerboom scoorde tijdens de tweede ronde van het seizoen een achttiende plaats in de British Supersport.

Dylan Czarkowski zorgde voor een verrassing tijdens de IDM-openingsronde op de Sachsenring. Door een juiste bandenkeuze – in wisselende weersomstandigheden – wist hij de tweede IDM Supersport 300-race te winnen. In deze klasse waren er over twee races ook podiumplaatsen voor Ruben Bijman, Jeffrey Buis en Senna van den Hoven. Jurrien van Crugten wist zijn eerste Northern Talent Cup-zege te behalen. In de WK Zijspannen finishte Bennie Streuer met zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch als vierde. In de tweede race crashte Streuer vanaf een zesde plaats.

Tijdens de tweede ronde van de JuniorGP op het Portugese Estoril heeft Kiyano Veijer zich niet weten te plaatsen voor de European Talent Cup. Veijer moest deelnamen aan de Last Chance Race om zich alsnog te plaatsen voor de hoofdraces, maar kwam ten val.

Tijdens het BeNeCup Supermoto-kampioenschap op het kartcircuit van Spa-Francorchamps stonden in de S1-klasse drie Nederlanders aan de start. Wouter Straver werd beste landgenoot met een negende plaats. Rowdy van Harsel werd zestiende, gevolgd door Jeffrey Ganseman op P17. 

Wedstrijdkalender

18 mei GP speedway Landshut (D)
18 mei IDC Assen
18/19 mei WK trial Motegi (J)
18/19 mei MXGP, EMX125 en EMX250 Saint Jean d’Angely (F)
19 mei JuniorGP Catalunya (E)
19 mei BSB Donington Park (GB)
20 mei Int. grasbaan Stadskanaal
24/27 mei EK dragrace Santa Pod (GB)
25 mei ONK grasbaan Joure
25 mei NK Junior Moto Racing en NSF100 Veldhoven
25/26 mei MotoGP en MotoE Catalunya (E)
26 mei GP zijspancross Plomion (F)
26 mei WK SuperMoto Tramatza (I)
26 mei EMX Women Parnu (EST)
26 mei Int. Ducati Club Race en NSC Assen
26 mei BeNeLux Trophy/ONK Mettet (B)
26 mei NK motorcross Westerbork
26 mei FIM MiniGP Veldhoven
26 mei ONK grasbaan Eenrum
Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen