woensdag 8 februari 2023

Weggebruikers negeren rode kruizen

Weggebruikers negeren in toenemende mate rode kruizen boven rijstroken. Tussen maart en augustus zijn al ruim 2.300 bekeuringen uitgedeeld voor het negeren van een rood kruis boven een rijbaan. Dat stelt Bianca Janssen, districtshoofd Rijkswaterstaat in Rhoon.

Rijkswaterstaat wil komende maanden actief gaan communiceren over dat probleem. In Noord-Brabant meldt Rijkswaterstaat dat er in vijf maanden tijd 80 meldingen zijn gedaan van bijna-ongelukken als gevolg van het negeren van rode kruizen.

''Nadere analyse laat zien dat dit een landelijk probleem is. We merken het vooral aan onze eigen medewerkers die langs de weg moeten werken als er een ongeluk is gebeurd. Zij voelen zich steeds onveiliger'', licht Janssen toe. Hoeveel dodelijk ongelukken er hierdoor plaatsvinden, is niet bekend.

Weggebruikers negeren rode kruizen omdat ze zich onvoldoende bewust zijn van het gevaar, denkt Janssen. Uit een onderzoek onder bijna 500 mensen geeft 97 procent aan te weten dat een rood kruis boven de weg betekent dat je daar niet mag rijden.

Toch geeft 13 procent aan wel eens op een strook te rijden waar een rood kruis boven staat. Ruim 50 procent ziet wel eens andere automobilisten rijden op een rijstrook die is afgekruist.

Rijstroken worden afgekruist, ofwel gesloten, bij pechgevallen, incidenten en wegwerkzaamheden, maar ook om de doorstroming over een langere afstand te verbeteren.

Bron en foto: ANP

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen