donderdag 25 april 2024

Wiebes: ‘Belgen moeten accijnzen verhogen’

Twee dagen geleden berichtten wij hier over de Nederlandse brandstofaccijnzen. Deze accijnzen zijn te hoog waardoor Nederlanders massaal over de grens tanken. Hierdoor loopt de staatskas veel inkomsten mis. Onze logische conclusie was dat Nederland er verstandig aan zou doen om de accijnzen te verlagen. Hierdoor tanken meer verkeersdeelnemers binnen de landsgrenzen, en door de accijnzen nog verder te verlagen zullen zelfs de Duitsers en Belgen bij ons komen tanken.

Maar daar is staatssecretaris van financiën Eric Wiebes het bepaald niet mee eens. Dat het verschil in benzineprijzen met België maar liefst 5 cent per liter is wijt hij niet aan het Nederlandse beleid, maar aan het Belgische: ‘Het zou mooi zijn als België daar wat aan deed’, zo stelt hij vandaag in de Tweede Kamer. ‘Grenseffecten leveren voor niemand wat op en zorgt voor ellende voor ondernemers’, zo ligt hij toe. 

Wiebes gaat hiermee echter voorbij aan de Luxemburgse benzineprijzen, want die zijn 15 cent lager. Als België de accijnzen verhoogt om de benzineprijs met Nederland gelijk te trekken, dan zullen Belgen massaal in Luxemburg gaan tanken. Wel zei hij in gesprek te gaan met z’n Luxemburgse ambtgenoot, al hebben de Luxemburgers al laten weten niet van plan te zijn om de benzineprijzen aan te passen.

Foto: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen