zaterdag 1 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Wijzigingen rijbewijs niet definitief UPDATE

UPDATE 11-1-2012
De chaos is compleet. Komt er nu wel of niet een inhoudelijke behandeling van de 'Derde Rijbewijsrichtlijn'. BOVAG en RAI Vereniging denken van wel. Opmerkelijk is dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu deze uitspraak betwist, aldus verkeerspro.nl.

“Het wetsvoorstel is gewoon aangenomen. Het Verslag van de Tweede Kamer beaamt dit. En ook de voorlichters van de Tweede Kamer bevestigen dat de Derde Rijbewijsrichtlijn op 22 december is aangenomen. Heropening van een debat hierover is uitgesloten”, zegt de woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur en Milieu… Later meer.

BERICHT 10-1-2012
De Tweede Kamer heeft, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving, toch gekozen voor een inhoudelijke behandeling van de 'Derde Rijbewijsrichtlijn'. BOVAG en RAI Vereniging noemen dat in een gezamenlijk persbericht ‘een goed teken’. Wij vinden dat ook want nu is het nog niet zeker dat de nieuwe regels in gaan.

De nieuwe Europese richtlijn bepaalt onder andere dat motorrijders jonger dan 24 jaar niet vanzelfsprekend met één rijbewijs alle soorten motorfietsen mogen besturen. Voor zwaardere/krachtigere motoren zouden aanvullende rijbewijzen nodig zijn. Om een motorfiets uit de hoogste vermogenscategorie te mogen besturen dienen in totaal drie rijbewijzen behaald te worden. Zodra de leeftijd van 24 is bereikt volstaat één rijbewijs voor alle vermogenscategorieën.

BOVAG en RAI Vereniging hebben eerder al bezwaren geuit en suggesties gedaan voor een aanpassing, bijvoorbeeld om te voorkomen dat rijscholen verplicht nieuwe examenvoertuigen moeten aanschaffen. Bovendien zouden jonge motorrijders via permanente verkeerseducatie op een verantwoorde wijze kennis moeten kunnen maken met verschillende motorfietsen.

“Het is een goed teken dat de Kamer eerst een nadere inhoudelijk behandeling wil. Kennelijk maakt zij zich ook zorgen over de voorgestelde invoering en de kosten die dit meebrengt voor rijschoolhouders en consumenten,” aldus BOVAG-directeur Koos Burgman. “Wij hopen dat de Kamer nu tijdens de inhoudelijke behandeling ook tot de conclusie komt dat gekozen moet worden voor een betere en meer op permanente verkeerseducatie gerichte invoering. Wij hebben hiervoor onze suggesties gedaan, en blijven met de beleidsmakers meedenken,” vult directeur van RAI Vereniging Olaf de Bruijn aan.

Later meer!

Foto: ANP

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen