dinsdag 25 juni 2024

Yamaha gaat elektrisch: e-scooters en e-bikes op komst

Liet Yamaha onlangs nog weten dat het een V8-blok op waterstof ontwikkelt voor Toyota, dan heeft ’t aan de vooravond van de Osaka Motor Show nog meer nieuws. Onder de noemer ‘Switch On’ kondigt het in Iwata gevestigde bedrijf zijn intrede in elektrische mobiliteit aan. En da’s er meteen eentje die kan tellen. De toekomst van Yamaha omvat niet enkel twee nieuwe groene scooters – de NEO’s en E01 – maar ook de B01-scooter/fietshybride en een hele reeks eBikes.

In de eerstvolgende weken zal Yamaha z’n nieuwe NEOS lanceren, een elektrische scooter die qua prestaties vergelijkbaar is met de huidige 50cc-klasse. Die is ontworpen naar het evenbeeld van het E02-prototype dat Yamaha op de 2019 Tokyo Motor Show al liet zien.

Een tweede elektrische scooter is een 125cc-equivalent. Die is – zoals eerder aangekondigd – geënt op het E01-prototype. Al zullen we nog even geduld moeten oefenen. Volgens Yamaha zal het nog enkele jaren duren voor het model op de markt komt. Voor dat het geval is, wil Yamaha (onder meer de deelmogelijkheden rond de batterijen) nog uitvoerig testen in ‘een Europese hoofdstad.’

Cavitatie: de Kracht van gas

Pedaleren

Naast de scooters komt Yamaha ook met z’n B01 op de proppen. Dat is een nieuw hybride prototype dat het gebruiksgemak van een elektrische fiets combineert met de prestaties van een bromfiets. De B01, die momenteel nog in concept is maar binnenkort een productiemodel zal worden, werd gecreëerd door Yamaha Motor Europe in samenwerking met langetermijnpartners Fantic Motor en Motori Minarelli.

Voorts wil Yamaha ook de fietsmarkt (verder) bedienen. De Japanners presenteren drie nieuwe e-Bikes: de All Mountain, Gravel en Urban. Dat triumviraat, waarvan de details in de loop van de zomer zullen worden bekendgemaakt, zal voor eind 2022 beschikbaar zijn.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen