vrijdag 9 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Zondagmorgenfilm: Easy Rider

Als er een film de motorcultuur – en dan met name de customcultuur – een zetje gegeven heeft, is het Easy Rider wel. Easy Rider viert dit jaar haar 50-jarig jubileum, maar beide hoofdrolspelers gaan het 51e jubileum niet meer vieren. Peter Fonda overleed onlangs, Dennis Hopper in 2010 al.

Zo zijn Wyatt en Billy er niet meer bij, maar dat is juist het mooie aan films; films vertellen een verhaal dat je keer op keer kunt beleven. Maar waar sommige films volledig op zichzelf staan, wist Easy Rider de gebruikte muziek ook voor altijd aan de motorcultuur te binden. Het nummer Born To Be Wild van de Canadese band Steppenwolf zet qua tekst en inhoud sowieso al een toon die past binnen de vrijheid van het motorrijden, maar tezamen met de beelden van acteurs Hopper en Fonda – en Jack Nicholson, niet te vergeten – op hun choppers werd het nummer onsterfelijk.

Onsterfelijkheid

Die onsterfelijkheid zit ook in de motoren. Onlangs werd nog een replica van Fonda’s Captain America-chopper geveild voor ruim 30.000 euro. Dan hebben we het niet eens over het origineel. De Panhead-Harley werd ontworpen door Clifford “Soney” Vaughs en gebouwd door Ben Hardy. Met name Hardy was tot dan een onbekende, maar in de chopper-cultuur een naam van formaat. De mensen erachter zijn er niet meer, maar de muziek, de verhalen en de motoren blijven.

Easy Rider

En dat was het belangrijkste aan Easy Rider. Behalve dat de film dromen wakker maakte bij menig kijker – dromen over de vrijheid, die enkel motorrijden met zich meebrengt – bracht de film motoren naar de mainstream. Het was nog steeds een tegencultuur, maar wel een waar men zichzelf in wilde verplaatsen.

De gehele film is inmiddels echt wel wat oud, maar zelfs toen was het met een budget van 400.000 dollar al geen piekfijn en gepolijst stukje Hollywood. Toch werd het een kaskraker en toch spreekt de film ook nu nog aan. Voor de liefhebbers is Easy Rider te vinden op Netflix, aangezien wij hier moeilijk de hele film kunnen plaatsen.

Desondanks. Easy Rider? Born To Be Wild? Dat intro natuurlijk!

Afbeelding en video: Universal Studios
Foto: Bonhams

Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen