zaterdag 3 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Zondagmorgenfilm: MXGP- en MXoN-jaaroverzicht

Met het definitief intreden van de winter, moeten we het plots zonder motorsport doen in het weekend. Om te voorkomen dat we allemaal knettergek worden zonder, is de Zondagmorgenfilm ditmaal een extra lange video met motorsport te over. Het complete MXGP– en MXoN-jaaroverzicht!

Voor ons Nederlanders begon het seizoen in mineur. Jeffrey Herlings leek immers op voorhand al kansloos zijn wereldtitel te verdedigen – iets waar we allemaal op hoopten, toch?

Gelukkig kent de MXGP nog een paar smaakmakers meer die de liefhebber op de banken krijgen. In de MXGP kwam Glenn Coldenhoff gedurende het seizoen steeds verder naar voren, om het seizoen uiteindelijk met vier overwinningen af te sluiten. Maar ook Brian Bogers kon zich na het desastreuze seizoen van 2019 opnieuw laten gelden. Niet altijd zat het de Brabander mee, maar die tweede plaats in de GP van Italië pakken ze hem niet meer af.

In de MX2 was het vooral aan Calvin Vlaanderen – je weet wel, die Zuid-Afrikaan, die ook een beetje Nederlander is en een achternaam heeft die de indruk wekt dat het Belg zou kunnen zijn. Met in totaal zeven podiumplaatsen – drie derde plaatsen, drie tweede plaatsen en één overwinning – mag Vlaanderen meer dan trots zijn. Eervolle vermeldingen zijn er voor Roan van de Moosdijk, Bas Vaessen en Davy Pootjes. Geen van de drie reed een volledig seizoen, terwijl ze allemaal regelmatig prima punten wisten te pakken.

Uiteraard is het 2019 Motocross-jaaroverzicht niet compleet zonder de Grand Prix of Nations op ons eigen TT Circuit Assen.

Uiteindelijk was toch wel weer een in de MXGP terugkerende Jeffrey Herlings die zijn talent weer eens van stal haalde om in de tien manches die hij reed vijfmaal het podium te halen. Eenmaal werd hij tweede, viermaal won hij. Want ja; dat is nou eenmaal hoe Herlings zaken doet…

MXoN winst met Koning Willem-Alexander
Een Hollands hoogtepuntje dat niet kan ontbreken; winst bij de MXoN!

Uiteraard is het 2019 Motocross-jaaroverzicht niet compleet zonder de Grand Prix of Nations op ons eigen TT Circuit Assen. Voor wie het gemist heeft: Nederland won!

Redenen genoeg het MXGP-seizoen en de MXoN nog eens terug te kijken, toch?

Foto’s en video: MXGP.com

Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen