13 C
Nederland
vrijdag 12 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Zondagmorgenfilm: twintig jaar terug in de MotoGP

Goed, je bent op tijd opgestaan voor de PTT Grand Prix van Thailand, maar het duurt nog anderhalf uur tot de koningsklasse begint; wat doe je dan? Op een paar dagen na precies twintig jaar terug in de tijd anders? De 500cc-klasse op Phillip Island in 1999!

Het seizoen van 1999 was het laatste jaar dat Valentino Rossi niet aan de start stond in de topklasse van de Grand Prix-racerij, en het was op geen enkele manier een saai seizoen – om diegenen die nu al vrezen voor het zwarte gat na Rossi’s pensioen gerust te stellen. Smaakmakers als Max Biaggi, Regis Laconi en Taddy Okada vechten het vooraan uit.

Iedereen die stelt dat eind jaren tachtig, begin jaren negentig de gouden jaren van de GP-racerij waren, geven we gelijk. Maar deze specifieke race bewijst dat goeie races van alle tijden zijn.

Zoals sommige nu vrezen voor het wegvallen van Rossi, was toen het wegvallen van Mick Doohan het gesprek van de dag. De Australiër zag zijn carrière eindigen na verschrikkelijk blessureleed. Verandering van spijs doet eten, blijkt wel.

Ook hadden we toen Jurgen van den Goorbergh nog in de Grand Prix-topklasse, die met een twaalfde plaats bepaald geen koekenbakkers achter zich laat. Vooruit, mannen als Harada en Barros vielen uit, maar ene Norick Abe staat nog wel achter Van den Goorbergh. Overigens scheelde het nog niet veel of de Bredanaar kon nog een Japanner achter zich krijgen. Haruchika Aoki finishte maar net voor hem.

Kortom; goede races kunnen altijd, bewijst de Grand Prix van Australië van 1999 maar weer. Nu hopen dat het circuit van Buriram in Thailand straks opnieuw voor zo’n klassieker kan zorgen. Marc Marquez kan alweer zijn achtste (!) wereldtitel pakken vandaag, dat zal de verhoudingen flink op scherp zetten. Maar Marquez is en blijft Marquez; op zijn dooie akkertje de nodige twee puntjes op zijn conto bijschrijven zit niet in zijn natuur.

Die zware crash in de trainingen, gaat die hem wel of niet in de koude kleren zitten? En hoe zit het met titel-rivaal Andrea Dovizioso, wat kan hij doen? Al lijkt het er voor nu op dat een aanslag op Marquez titel-kansen vooral zal komen uit het kamp van Yamaha, dat de smaak te pakken heeft in Thailand.

Ontbijtbordje op schoot, de 1999 GP op Phillip Island als opwarmertje gehad, nu is het MotoGP aan; tijd voor de Grand Prix van Thailand!

Foto: MotoGP.com

Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen