vrijdag 19 juli 2024

Oldtimerbeurs Veteraanmotoren Houtland: BMW in de spotlights

Dit jaar organiseerde Veteraanmotoren Houtland in het eerste weekend van november haar 39ste Oldtimerbeurs. Bij elke editie wordt een iconisch motormerk of thema in de picture gezet. Voor 2023 werd als centraal showthema het merk BMW geselecteerd, die het afgelopen jaar haar 100-jarige jubileum vierde.

In een tijdspanne van bijna vier decennia kwamen ondermeer de machines aan bod die in en rond het Belgische Herstal werden gefabriceerd. Pareltjes uit de vorige eeuw met welluidende namen als Gillet, FN, Mineur en Antoine. De expositie van 2015 had aandacht voor de geschiedenis van het teloorgegane Belgische merk Saroléa, door Torsten Robbens spectaculair gereanimeerd met een elektrisch aangedreven SP7 superbike. Dit jaar werden de spotlights gericht op de Bayerische Motoren Werke.

The Slow Rider: het lange-termijn project van Edwin

ROEST EN VERGEELD PAPIER

Ruim voor aanvang staan de bezoekers in het West-Vlaamse Roeselare al rijen dik voor de kassa, die door kinderen en dames gratis gepasseerd wordt. Onder hen veel koopjesjagers op zoek naar nostalgische brochures, vergeelde magazines, oude verroeste olieblikken of een ontbrekend onderdeel voor hun antieke ploffer. In de hallen van Het Fabriekspand staan ca. 65 exposanten opgesteld, die met veel kennis van zaken en plezier hun koopwaar verhandelen. Een bebaarde veteraan verzorgt de veiligheid van rijvaardige oldtimers die in een aparte hal te koop worden aangeboden. Hebbedingetjes als de destijds in Amerika populaire 138 cc Whizzer uit 1938, een oogstrelende BMW R25/3 met Strieber zijspan en een fraai gerestaureerde Kawasaki Z 900 met een afschrikwekkend prijskaartje van € 15.000,-. Op een ruim terras kan een drankje, broodje of heerlijke kom soep genuttigd worden. Op deze druk bezochte plek had je ook een mooi overzicht op de tentoongestelde motoren. Op het erepodium staan een 500 cc BMW R47 anno 1928 en een 750 cc metende R11 uit 1929, netjes opgesteld naast een absolute eyecatcher in de vorm van een in 1925 gebouwde 500 cc R32. De R32 was BMW’s eerste boxertwin. Hij was goed voor een magistrale 8,5 pk en zijn topsnelheid bedroeg een indrukwekkende 95 km/u.

PRACHTIGE COLLECTIE

“Veteraanmotoren Houtland werd opgericht op 11 november 1983 en telt ondertussen bijna 600 clubleden met motorrijwielen die voor 1980 gebouwd zijn. We zijn daarmee, na een Luikse vereniging, de tweede grootste club van België in dit genre”, zegt voorzitter Frank Stevens met enige trots. “Op jaarbasis organiseren we zes rondritten en we hebben ons eigen periodiek magazine. De meeste leden bezitten meerdere machines en praktisch alle tentoongestelde motoren zijn afkomstig van clubleden. Zo kregen we een prachtige collectie BMW motoren bij elkaar, gaande van het eerste vanaf 1923 geproduceerde model, tot en met een ‘futuristisch’ gestroomlijnde K1 van eind de jaren ’80 en de allernieuwste R1300 GS. Van elk decennium hebben we 3 modellen verzameld die elk hun tijdsvak succesvol markeerden. Als kers op de taart zijn we bijzonder fier op de exclusieve R18 die bij Spirit of Passion werd vervaardigd in een oplage van slechts 18 exemplaren. Het is de machine die in de videoclip ‘Fils de joie’ van de Belgische singer-songwriter Stromae figureerde. Ook de 13 pk sterke 1-cilinder Isetta, het tweepersoonswagentje waarmee BMW na de oorlogsjaren zijn productie heropstartte, is vrij uniek. Onze beurs wordt door de liefhebbers bijzonder gewaardeerd en jaar na jaar zien we de interesse groeien. Op 2 en 3 november 2024 zetten we de civiele en militaire motoren van 1940 in de schijnwerpers. Iedereen is welkom.”

Foto’s: Patrick De Muynck

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen