Terugblik: Bijzonder, maar niet uniek

Het kon niet op in Estoril waar Jeffrey Buis en Scott Deroue samen uit mochten maken wie dit jaar wereldkampioen Supersport 300 werd. Een duel tussen twee Nederlanders! Om de wereldtitel! Bijzonder, maar zeker niet uniek. Precies 34 jaar geleden streden ook al eens twee Nederlanders om de wereldtitel. Toen ging het in de 125cc-klasse van de motorcross om Dave Strijbos (2) en John van den Berk (5). Geen teamgenoten zoals bij Jeffrey en Scott. Strijbos reed op Cagiva, Van den Berk op Yamaha, maar de twee woonden beiden in Oss. Misschien nog wel specialer… Ver van huis, in het Braziliaanse Belo Horizonte, viel ...
Het kon niet op in Estoril waar Jeffrey Buis en Scott Deroue samen uit mochten maken wie dit jaar wereldkampioen Supersport 300 werd. Een duel tussen twee Nederlanders! Om de wereldtitel! Bijzonder, maar zeker niet uniek. Precies 34 jaar geleden streden ook al eens twee Nederlanders om de wereldtitel. Toen ging het in de 125cc-klasse van de motorcross om Dave Strijbos (2) en John van den Berk (5). Geen teamgenoten zoals bij Jeffrey en Scott. Strijbos reed op Cagiva, Van den Berk op Yamaha, maar de twee woonden beiden in Oss. Misschien nog wel specialer… Ver van huis, in het Braziliaanse Belo Horizonte, viel de beslissing ten gunste van Strijbos. Voor hem bleef het beperkt tot die ene wereldtitel, Van den Berk behaalde de beide daaropvolgende jaren wereldtitels in eerst de 125cc en daarna de 250cc. Foto-info FotograafJan BoerPublicatieMOTO73Jaar1986Onderwerp125cc Grand Prix Belo Horizonte (Brazilië) Wetenswaardigheid Het was in Brazilië niet de enige keer dat de twee elkaar tegenkwamen. In 1987 raken de twee elkaar op Valkenswaard zelfs! Nadat de kluwen aan motoren en rijders met veel moeite uit elkaar gehaald is, blijkt het benzinekraantje bij van Van de Berk dichtgedraaid te zijn. Hoe en wat blijft lang onduidelijk. Tot Andere Tijden Sport hier een waanzinnig mooie reportage over maakte, genaamd Sabotage in het Mulle Zand. Via Google is deze aflevering gemakkelijk terug te vinden. Meer dan de moeite waard! John van den Berk (5) en Dave Strijbos (2) Terugblik: Misano andersom, het had echt gekund…

Doorgaan met lezen?

Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? Dan kun je hier inloggen.

Wil je graag toegang? Kies dan één van onze abonnementen, dat kan al vanaf €2,50 per maand.

MotorNL Digitaal vanaf €2,50 per maand

Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.

Of maak een keuze uit één van onze magazine abonnementen inclusief Digitaal Premium vanaf €4,-

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Misschien vind je dit ook interessant?