woensdag 19 juni 2024

Terugblik: Bijzonder, maar niet uniek

Het kon niet op in Estoril waar Jeffrey Buis en Scott Deroue samen uit mochten maken wie dit jaar wereldkampioen Supersport 300 werd. Een duel tussen twee Nederlanders! Om de wereldtitel! Bijzonder, maar zeker niet uniek. Precies 34 jaar geleden streden ook al eens twee Nederlanders om de wereldtitel. Toen ging het in de 125cc-klasse van de motorcross om Dave Strijbos (2) en John van den Berk (5). Geen teamgenoten zoals bij Jeffrey en Scott. Strijbos reed op Cagiva, Van den Berk op Yamaha, maar de twee woonden beiden in Oss. Misschien nog wel specialer… Ver van huis, in het Braziliaanse Belo Horizonte, viel de beslissing ten gunste van Strijbos. Voor hem bleef het beperkt tot die ene wereldtitel, Van den Berk behaalde de beide daaropvolgende jaren wereldtitels in eerst de 125cc en daarna de 250cc.

Foto-info

FotograafJan Boer
PublicatieMOTO73
Jaar1986
Onderwerp125cc Grand Prix Belo Horizonte (Brazilië)

Wetenswaardigheid

Het was in Brazilië niet de enige keer dat de twee elkaar tegenkwamen. In 1987 raken de twee elkaar op Valkenswaard zelfs! Nadat de kluwen aan motoren en rijders met veel moeite uit elkaar gehaald is, blijkt het benzinekraantje bij van Van de Berk dichtgedraaid te zijn. Hoe en wat blijft lang onduidelijk. Tot Andere Tijden Sport hier een waanzinnig mooie reportage over maakte, genaamd Sabotage in het Mulle Zand. Via Google is deze aflevering gemakkelijk terug te vinden. Meer dan de moeite waard!

John van den Berk (5) en Dave Strijbos (2)

Terugblik: Misano andersom, het had echt gekund…

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment spelen motoren een grote rol in zijn leven en die rol is als hoofdredacteur alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen