zaterdag 15 juni 2024

Terugblik: Misano andersom, het had echt gekund…

Door corona hebben we in de motorsport ineens te maken met achtereenvolgende races op hetzelfde circuit. Iets dat nog maar een paar maanden geleden volstrekt ondenkbaar was… Het WorldSBK reed onlangs bijvoorbeeld twee keer op MotorLand Aragón en in de MXGP staan zelfs een aantal drieluiken op een – soms in details veranderde – baan gepland. Het meest opvallende aan deze wedstrijd is dat het telkens anders zijn. Soms zelfs met compleet verschillende podiums!

Ook de MotoGP doet mee aan deze rage, met twee keer Misano, een circuit waar tot en met 2006 nog tegen de klok in werd geracet. Hoe briljant was het geweest als ze één van de twee MotoGP’s ouderwets de andere kant op hadden laten gaan. We snappen natuurlijk heel goed dat je dit niet zomaar geregeld hebt, maar dat het kan laat deze prachtige startfoto zien van de allereerste Grand Prix op het circuit van Misano. Verreden op 11 mei 1980 onder de naam ‘GP Nations’, want pas in 1991 werd voor het eerst de aanduiding ‘De GP van Italië’ gebruikt. We zien hier op pole Marco Lucchinelli, Suzuki (10) en verder Kenny Roberts, Yamaha (1), Randy Mamola, Suzuki (15), Johnny Cecotto, Yamaha (4), Graziano Rossi, Suzuki (8), Franco Uncini, Suzuki (5), Wil Hartog, Suzuki (3), Kork Ballington, Kawasaki (11) en Barry Sheene, Yamaha (7). Uiteindelijk won Roberts, voor Uncini en Rossi.

Foto-info

FotograafHenk Keulemans
PublicatieMOTO73
Jaar1980
Editie10
Pagina10/11
Onderwerp500cc Grand Prix Misano

Wetenswaardigheid

Grote afwezige bij deze start was Jack Middelburg (Yamaha). Dat kwam omdat zijn middagdutje te lang had geduurd en hij daardoor te laat bij het hek voor de start kwam. En dat hek wilden de officials niet meer open doen… Het verhaal gaat dat vader Middelburg, Willem, zijn zoon expres niet heeft gewekt, omdat het de zoveelste keer was dat hij niet wilde luisteren!

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment spelen motoren een grote rol in zijn leven en die rol is als hoofdredacteur alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen