zondag 29 januari 2023

HocoParts-Lichtzee!

Een route van 230 km die begint bij een goed verstopte, maar gezellige strandtent aan de Haringvliet: de Shamrock Inn bij Hellevoetsluis. Een route die je het mooist kunt rijden bij schemer en duisternis. Zo rond een uur of vijf rijd je de ondergaande zon tegemoet, misschien dat je ‘m veertig kilometer nog net in de zee zien zakken.

Nieuw Nederland

Je bevindt je op het allernieuwste stukje Nederland, op de kustweg van de Tweede Maasvlakte. Het nieuwe stuk Nederland heeft een oppervlakte van 2000 hectare en er was 240 miljoen kuub zand voor nodig om het uit de zee te laten rijzen. Direct aan de kustweg liggen nieuwe duinen met daarachter een prachtig maagdelijk strand. Uniek natuurlijk om hier even af te stoppen en naar de donkere zee te kijken.

Puur mysterie

Nu we toch in de buurt zijn, is ook de Landtong van Rozenburg in de route opgenomen. De doodlopende Noordzeeweg van 10 km lang, middenin de Waterweg, heeft een magistraal einde: de weg beklimt een hoge heuvel. Overdag is het al een curieuze uithoek, maar in het donker is dit puur mysterie. Eindeloos ver kun je hier het licht zien van Noordzeeschepen, containerterminals, het Westland, de petrochemische installaties en Hoek van Holland.

Rock ‘n roll

Echt donker wordt het in de Hoekse Waard. Niet lang, want je stevent af op de volgende zee van licht: Moerdijk. Overdag zou je het misschien overslaan, maar ’s avonds is het rock ’n roll. De meest landinwaarts gelegen zeehaven van Nederland wordt namelijk omgeven door 2500 ha zware- en chemische industrie. En dat geeft ’s nachts een portie licht!
Nog even duik je diep in het duister om te eindigen met een grandioze lichtshow genaamd Rotterdam by Night. Je rijdt langs de S.S. Rotterdam, de Erasmusbrug om te eindigen bij de Euromast.

Start: Shamrock Inn, Duinweg 11a, Hellevoetsluis
Lengte: 257 km

Download de route Lichtzee!

De route – in vier bestandsformaten voor Garmin en TomTom – kun je downloaden op www.motor.nl/route/lichtzee.zip

Routespecs

1 Start Shamrock Inn, Duinweg 11a, Hellevoetsluis
51°50’29.4″N 4°04’40.8″E

2 Cafetaria Het Kompas, Noordzeeweg 1090, Europoort-Rotterdam
51°58’14.9″N 4°07’25.6″E

3 Euromast, Parkhaven 20, Rotterdam
51°54’19.7″N 4°27’59.9″E

Hoco Parts Premium Motorcycle Products

Hoco Parts is dé kwaliteitsgroothandel in Premium motoronderdelen en accessoires en al sinds jaar en dag leverancier voor de motorvakhandel in Europa.

Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen