Aprilia X-Ray (1996) – Het had zo mooi kunnen zijn

Het wilde maar niet lukken tussen motorfabrikant Aprilia en ontwerper Philippe Starck. Deze Aprilia X-Ray kwam daardoor helaas nooit verder dan het stadium van prototype. Op zich is het lovenswaardig dat een motorfietsfabrikant in zee durft te gaan met een ontwerper van buitenissige keukenspullen, maar het grote publiek vrat het niet. De Moto 6.5 uit 1995 ging nog in productie, dat kan deze X-Ray niet zeggen.

Restje twijfel

Het oranje/grijze kleurenschema maakt al van kilometers afstand duidelijk dat we hier met een echt Starckje van doen  hebben. De ronde lijnen nemen het laatste restje twijfel weg. De Franse ontwerper kreeg de ontwerpopdracht voor de X-Ray van Ivana Beggio. De Aprilia-eigenaar wilde een zwaardere motorfiets dan de eencilinder Moto 6.5 en liefst ook nog met een automatische bak. De gebruikte V-twin levert 130 pk dus aan de eerste wens is voldaan, maar aan de tweede beslist niet.

In de prullenbak

Vele jaren later (2007) kwam die Aprilia automaat er alsnog. Het is op het eerste gezicht wel direct duidelijk dat Starck – of welke ontwerper dan ook – zich niet bemoeide met de Mana. Wat schotelde Aprilia zijn klanten in 1997 wel voor? Het had het eerste productiejaar kunnen zijn van de Aprilia X-Ray, maar Aprilia zette ons liever onder meer de Pegaso 650 en scootertje Leonardo 125 voor. Pas in 1998 was het tijd voor die zalige RSV1000. Starck zou ook nog de X3 voor Aprila ontwerpen. Net als bij de X-Ray verdween dat model via de vergetelhoek in de prullenbak.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor MotorNL offline en online samen.

Misschien vind je dit ook interessant?