zaterdag 23 september 2023

Sportweekeinde: De zaterdag op Assen

Elke dag praat MOTO73-sportcoördinator Marien Cahuzak je bij vanaf het TT Circuit. Vandaag heeft hij zijn focus op Valentino Rossi en Bo Bendsneyder, maar helaas niet omdat het bij beide mannen groot feest is.

‘Op zondag komt het er niet uit. We werken er nu hard aan dat voor elkaar te krijgen.’ Was getekend Bo Bendsneyder tijdens de TT-persconferentie zo’n anderhalve week geleden. Mede dankzij een geslaagde test twee dagen na de GP van Catalunya, waar NTS met nieuwe spullen kwam, was het vertrouwen voor Assen bij Bo en het Drentse RW Racing van Roelof Waninge en Jarno Janssen best wel groot. Maar al snel werd duidelijk dat het dit weekeinde helemaal niet gaat.

Sneu en zuur.

Want ga er maar vanuit dat de druk groot is bij de enige vaste Nederlandse Grand Prix-coureur en het enige Nederlandse Grand Prix-team. Er zijn alleen al meer dan 1500 gasten… Als je dan moet starten vanaf een 24e plek, is dat best een ramp te noemen. Al kan het altijd nog slechter want teamgenoot Steven Odendaal eindigde de kwalificatie als één na laatste. Het is een even trieste als harde conclusie na twee van de drie TT-dagen.

Leedvermaak

Opvallend genoeg is dat dit weekeinde de parallel met Valentino Rossi groot is. Ook bij de Italiaan loopt het dit weekeinde voor geen meter en dat zal – net als op Mugello – hard aankomen. Nog opvallender is dat de Italiaanse pers ervan lijkt te genieten dat Rossi in grote problemen zit. ‘De Yamaha’s doen het, maar Rossi niet’, lazen we vandaag zelfs als kop in een Italiaanse krant. Ik weet niet wat mij meer pijn doet… Op Assen komen er door de prestaties van Rossi steeds meer geruchten dat hij niet meer de motivatie kan opbrengen om de problemen waarin hij nu zit op te lossen.

2020-prototype

Het is vandaag exact twee jaar en drie dagen geleden dat Rossi voor het laatst won – op Assen – en dus kun je de vraag gaan stellen of hij ooit nog gaat winnen. Als het al niet op Mugello of Assen lukt, waar dan wel? Gelukkig lijkt het nog te vroeg om te speculeren over de toekomst van Rossi. Bronnen om hem heen melden ons namelijk dat hij in ieder geval de test na de GP op Brno wil afwachten. Yamaha heeft dan als het goed is een soort van 2020-prototype klaar en dus krijgt Rossi tijdens die test een blik in de toekomst. En een voorzichtig eerste antwoord op de vraag of hij ooit nog kan winnen. Is dat een nee, dan kan het snel gaan. Het was immers Rossi zelf die aangaf door te willen gaan zolang hij kan winnen.

1.31’er

Hoe lang Rossi ook blijft rijden, ik hoop van harte dat Bo z’n toekomst in de racerij hoe dan ook langer zal duren, want wat kan die gozer rijden! Het komt er alleen niet uit… Dat gold jarenlang ook voor Fabio Quartararo. Precies dezelfde man die vandaag op Assen met een 1.32,017 angstaanjagend dicht bij de allereerste 1.31’er ooit op Assen kwam. Had je dat een paar jaar geleden gezegd, dan had bijna iedereen je voor gek verklaard… Dat moet toch inspiratie geven.

Foto: RW Racing GP

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image