zondag 2 april 2023

Feit of Fabel: De motorfiets kwam al voor de twintigste eeuw naar Nederland

Sinds de komst van het internet is er een schat aan informatie vrij toegankelijk geworden. Sinds een tijdje kun je via Delpher geheel gratis door oude krantenknipsels neuzen. En ja, dan ontdek je nog wel eens iets.

Zo leerden we dat de eerste motorfiets al voor het begin van de twintigste eeuw in Nederland rondreed. Dat was tijdens een soort demonstratie op Het Plein in Den Haag, waarbij een Duitse vertegenwoordiger de wonderen van de motorfiets liet zien. Men verwonderde zich in 1895 vooral over het feit dat ‘de velocipede’ in beweging werd gebracht zonder hulp van de benen.

Tien jaar eerder, in 1885, werd de eerste motorfiets met een verbrandingsmotor uitgevonden door de Duitse Daimler en Maybach. Dat bouwsel – met de naam Daimler Reitwagen – zie je op de foto bovenaan dit artikel. Of dit ook de machine was die in Den Haag rondreed is niet te achterhalen uit het artikel.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image