Feit of Fabel: De motorfiets kwam al voor de twintigste eeuw naar Nederland

Sinds de komst van het internet is er een schat aan informatie vrij toegankelijk geworden. Sinds een tijdje kun je via Delpher geheel gratis door oude krantenknipsels neuzen. En ja, dan ontdek je nog wel eens iets.

Zo leerden we dat de eerste motorfiets al voor het begin van de twintigste eeuw in Nederland rondreed. Dat was tijdens een soort demonstratie op Het Plein in Den Haag, waarbij een Duitse vertegenwoordiger de wonderen van de motorfiets liet zien. Men verwonderde zich in 1895 vooral over het feit dat ‘de velocipede’ in beweging werd gebracht zonder hulp van de benen.

Tien jaar eerder, in 1885, werd de eerste motorfiets met een verbrandingsmotor uitgevonden door de Duitse Daimler en Maybach. Dat bouwsel – met de naam Daimler Reitwagen – zie je op de foto bovenaan dit artikel. Of dit ook de machine was die in Den Haag rondreed is niet te achterhalen uit het artikel.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.