dinsdag 18 juni 2024

Feit of Fabel: Met gehoorbescherming in je oren rijden is gevaarlijk?

Met gehoorbescherming in je oren rijden is gevaarlijk. Waar of niet waar?

Sommige motorrijders zijn er van overtuigd dat het onverstandig is om motor te rijden met oordoppen in. Ze weten zeker dat ze van alle kanten voor hun falie gereden worden door voertuigen die ze nooit hebben horen aankomen. Gevaren horen aankomen en er op kunnen reageren is volgens hen de veiligste manier om je voor te bewegen. Op veel medestand hoeft deze groep terecht niet te rekenen. Het is een fabel dat het gevaarlijk is om motor te rijden met gehoorbescherming in je oren.

Schade binnen minuten

Oordoppen dempen weliswaar het geluidsniveau, maar sluiten je niet volledig af van geluiden van buitenaf. Je hoort dus weldegelijk geluiden van het omringende verkeer. Daarvoor hoef je geen dure doppen op maat (met precies het juiste filter) te laten aanmeten, ook met goedkope weggooi schuimen dopjes hoor je nog weldegelijk omgevingsgeluid. Zonder doppen sta je bloot aan onwaarschijnlijke hoge geluidniveaus. Het Duitse Adac deed er ooit onderzoek naar.  Bij 100 km/u sta je al bloot aan 95dB. Dat kan binnen een kwartier gehoorschade opleveren. Bij 120 km/u is het 98dB en dat is binnen zeven (7!) minuten schadelijk. Bij 140 km/u kan dat binnen een verbazingwekkende drie minuten.

Bekijk hier waarom gehoorbescherming dragen belangrijk is

Je hebt doof en doof

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om hun werknemers gehoorbescherming aan te bieden in een werkomgeving met een geluidsvolume vanaf 80 dB. Op de motor zit je daar al binnen de stadsgrens op, zelfs met ‘stille’ helm en standaard uitlaat. Het geluid is bijna volledig afkomstig van het windgeruis rondom een helm. Dat zorgt niet alleen voor doofheid, maar bij lange ritten ook voor vermoeidheid en hoofdpijn.
Motorrijders die bang zijn dat ze zonder gehoorbescherming ‘doof’ zijn voor omgevingsgeluid moeten beseffen dat rijden zonder doppen ze doof maakt.  Bovendien rijden ze geconcentreerder rond met gehoorbescherming. Je hersenen hoeven namelijk minder hard te werken om het constante geluid weg te filteren.

Maikel Sneek
Maikel Sneek
Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor Motor.NL offline en online samen.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen