Feit of Fabel: Motor neerleggen of niet?

Een motorfiets gecontroleerd neerleggen is in een noodsituatie veiliger dan een crash proberen te voorkomen. Waar of niet waar?

‘Als het helemaal mis dreigt te gaan, kun je maar beter je motorfiets neerleggen om minder gehavend uit de strijd te komen’, teken je een enkele keer uit de mond van een motorrijder op. Het klinkt raar, maar is het waar? Volgens aanhangers van de theorie is het met een lowsider gecontroleerd neervlijen van een motorfiets veiliger dan proberen de crash te voorkomen. Dan loop je volgens de mythe uiteindelijk het risico op een grotere klapper.

Een gecontroleerde glijpartij klinkt plausibel, maar het klopt niet. Je kunt je sowieso afvragen hoe veilig het is om met 100 km/u over een drukke verkeersader te glijden. Bovendien gunnen mensen die hun motorfiets gecontroleerd laten vallen zichzelf eerst de tijd om te denken dat ze gaan crashen. Pas daarna handelen ze daarop door er bewust bij te gaan liggen. In die tijd had je ook makkelijk kunnen remmen om een ongeluk te vermijden. Zeer waarschijnlijk sta je dan ook sneller stil dan tuimelend over het wegdek.

Laten we eerlijk zijn: iedereen die wel eens het asfalt kuste weet dat het gebeurt voordat je er erg in hebt. Tijd om na te denken over een zachte landing is er dus meestal überhaupt niet. Waarschijnlijk is deze mythe het gevolg van alle excuses die gevallen motorrijders ooit zochten na een valpartij. Het lag natuurlijk nooit aan hen, het was altijd een bewuste actie. Niemand geeft graag toe dat hij door een gebrek aan motorbeheersing is gevallen. Dan houden we liever de mythe in stand.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor MotorNL offline en online samen.