Feit of Fabel: Jonge motorrijders hebben de grootste kans op een zwaar ongeval

Jonge motorrijders hebben de grootste kans op een zwaar ongeval. Waar of niet waar?

Het lijkt niet meer dan logisch dat onervaren en tegelijk overenthousiaste jonge motorrijders vaker de klos zijn bij zware motorongelukken. Rustige doorgewinterde senioren brengen zichzelf minder snel in gevaar toch? Dat is niet helemaal waar. Uit Amerikaanse gegevens van de NHTSA (National Highway Transport Safety Administration) blijken in de groep van 40 tot 55-jarigen de meeste dodelijke ongevallen plaats te vinden. In de Verenigde Staten is deze groep van gemiddelde leeftijd goed voor veertig procent van alle dodelijke ongelukken.

Vrouw achter het stuur

In absolute cijfers gezien hebben jonge motorrijders dus niet de grootste kans op een zwaar ongeval. Maar hoe zit dat met relatieve cijfers? In Nederland deed de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) in 1998 onderzoek naar ongelukken met motorrijders. Eerst nog maar eens een fabel ontkrachten: ongevallen met vrouwelijke motorrijders komen nauwelijks voor, nog geen tien procent. Tegelijk is het risico van vrouwelijke motorrijders ongeveer een derde groter dan voor mannen. Het is dus weer een kwestie van relatieve en absolute cijfers.

Feit of Fabel: Met gehoorbescherming in je oren rijden is gevaarlijk?

Zelfoverschatting

Jonge motorrijders lopen weldegelijk meer kans op een crash. Het risico van jonge motorrijders is anderhalf tot tweemaal hoger dan van ouderen met even weinig ervaring (ongeacht soort of vermogen van de motor). De redenen spreken voor zich: gebrek aan rijervaring, onvoldoende herkenning van gevaar, snel fouten maken in complexe situaties, zelfoverschatting en een grote risico-bereidheid. Bovendien kiezen jonge gasten eerder voor een sportmotor en het risico van een sportmotor is ongeveer tweemaal groter dan van een toermotor.

Feit of fabel?

Laten we het op feit houden. Niet in absolute aantallen, maar wel in verhouding. Van de slachtoffers onder motorrijders is veertig procent 18 tot 25 jaar oud, dat zegt genoeg.

Een motorfiets gecontroleerd neerleggen is in een noodsituatie veiliger dan een crash proberen te voorkomen. Waar of niet waar?

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor MotorNL offline en online samen.