zaterdag 15 juni 2024

Feit of Fabel: Jonge motorrijders hebben de grootste kans op een zwaar ongeval

Jonge motorrijders hebben de grootste kans op een zwaar ongeval. Waar of niet waar?

Het lijkt niet meer dan logisch dat onervaren en tegelijk overenthousiaste jonge motorrijders vaker de klos zijn bij zware motorongelukken. Rustige doorgewinterde senioren brengen zichzelf minder snel in gevaar toch? Dat is niet helemaal waar. Uit Amerikaanse gegevens van de NHTSA (National Highway Transport Safety Administration) blijken in de groep van 40 tot 55-jarigen de meeste dodelijke ongevallen plaats te vinden. In de Verenigde Staten is deze groep van gemiddelde leeftijd goed voor veertig procent van alle dodelijke ongelukken.

Vrouw achter het stuur

In absolute cijfers gezien hebben jonge motorrijders dus niet de grootste kans op een zwaar ongeval. Maar hoe zit dat met relatieve cijfers? In Nederland deed de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) in 1998 onderzoek naar ongelukken met motorrijders. Eerst nog maar eens een fabel ontkrachten: ongevallen met vrouwelijke motorrijders komen nauwelijks voor, nog geen tien procent. Tegelijk is het risico van vrouwelijke motorrijders ongeveer een derde groter dan voor mannen. Het is dus weer een kwestie van relatieve en absolute cijfers.

Feit of Fabel: Met gehoorbescherming in je oren rijden is gevaarlijk?

Zelfoverschatting

Jonge motorrijders lopen weldegelijk meer kans op een crash. Het risico van jonge motorrijders is anderhalf tot tweemaal hoger dan van ouderen met even weinig ervaring (ongeacht soort of vermogen van de motor). De redenen spreken voor zich: gebrek aan rijervaring, onvoldoende herkenning van gevaar, snel fouten maken in complexe situaties, zelfoverschatting en een grote risico-bereidheid. Bovendien kiezen jonge gasten eerder voor een sportmotor en het risico van een sportmotor is ongeveer tweemaal groter dan van een toermotor.

Feit of fabel?

Laten we het op feit houden. Niet in absolute aantallen, maar wel in verhouding. Van de slachtoffers onder motorrijders is veertig procent 18 tot 25 jaar oud, dat zegt genoeg.

Een motorfiets gecontroleerd neerleggen is in een noodsituatie veiliger dan een crash proberen te voorkomen. Waar of niet waar?

Maikel Sneek
Maikel Sneek
Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor Motor.NL offline en online samen.

1 Reactie

  1. Een Amerikaans onderzoek is totaal niet vergelijkbaar met de situatie in Europa. Ik rij hier nu 23.000 km rond in Canada en Alaska en de situatie is hier zo totaal verschillend met die in Europa, dat een dergelijke conclusie voor Europa niet getrokken kan worden m.b.t . de oudere rijders. Velen gaan hier rijden zonder enige ervaring en ook vaak zonder helm en motorkleding. In sommige staten hoef je niet eens een motorrijbewijs te hebben,

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen