dinsdag 18 juni 2024

Sportweekeinde: Sport anders bekeken

Elke maandag bespreekt Marien wat hem opviel in het afgelopen sportweekeinde. Verwacht geen raceverslagen, maar wel een andere kijk op de actualiteit.

Tien keer wereldkampioen worden. Het lukte naast Toni Bou onder andere Stefan Everts en Daniel Willemsen. Maar als ons iets afgelopen weekeinde geleerd heeft, dan is het wel dat het niet meevalt om tien keer de allerbeste van de hele wereld te worden. Zeker niet als je uit Italië komt… Neem Toni Cairoli. Toen Jeffrey Herlings nog voor het seizoen begon geblesseerd uitviel, feliciteerde iedereen Cairoli al met nummer tien.

Einde seizoen

Het loopt voorlopig heel anders. Tijdens de MXGP van Letland viel Cairoli in de tweede manche zijn schouder uit de kom. Een paar dagen voor de eerste van twee Indonesische GP’s op Palembang probeerde hij het wel maar besloot al snel te stoppen omdat de pijn in zijn rechter schouder te hevig was. Afgelopen zaterdag moest hij daardoor geopereerd worden en lijkt het seizoen voor hem zelfs helemaal voorbij te zijn, aldus KTM.

Nog eentje erbij

Of die tiende titel er sowieso gaat komen, wordt een steeds grotere vraag. Jorge Prado, wereldkampioen MX2 van afgelopen jaar en op koers naar titelprolongatie dit jaar, stapt volgend jaar zo goed als zeker ook over naar de MXGP. De 18-jarige Spanjaard heeft zijn contract met vier jaar verlengd en is zodoende tot en met het seizoen 2023 aan KTM verbonden. Als Prado dit jaar opnieuw de MX2-titel weet te behalen, moet hij volgend jaar verplicht naar de MXGP en wordt hij teamgenoot van Herlings en Cairoli. Met natuurlijk ook Tim Gajser erbij wordt het er dan niet gemakkelijker op voor Cairoli.

Geen uitzondering

En dan die andere Italiaan, Valentino Rossi. Al voorafgaand aan de Sachsenring liet hij weten dat het voor hem en zijn team ‘geen goede tijd is’. Toch vertrok hij enigszins positief richting Duitsland nadat ze wat gevonden hadden in de warming-up op Assen. Alleen zou het ook werken op een heel ander circuit? Het antwoord is helaas nee. Meer dan een achtste plaats zat er voor Rossi niet in op de Sachsenring en dat kun je helaas geen uitzondering meer noemen.

Held

Gelukkig was er voor Nederland wel wat te lachen. Neem Glenn Coldenhoff die in de eerste van twee MXGP-wedstrijden in Indonesië knap vijfde werd. Ook Brian Bogers deed het goed met een achtste plaats en in de MX2 keerde Calvin Vlaanderen terug en vierde dat met een zevende plek. De echte held van Nederland dit weekeinde was voor mij echter Michael van der Mark. Na Misano leek het erop dat hij misschien zelfs wel Suzuka – pas eind deze maand – moest missen. Als je dan met drie achtste plaatsen terugkeert vanuit Donington Park dan doe je het echt geweldig, helemaal met een pols die nog niet alles helemaal lekker doet..

Beker

Al mag je ook Loris Baz niet vergeten op de Ten Kate Yamaha R1. Tijdens de Dutch TT liet teammanager Kervin Bos weten dit jaar heel graag ‘een beker te willen winnen’. Na Donington Park kan Kervin gerust zijn: die beker komt er wel!

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment spelen motoren een grote rol in zijn leven en die rol is als hoofdredacteur alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen