zondag 26 maart 2023

‘Honderd km/u is vooral onlogisch op een vijfbaans snelweg’

Ons wegdek is fantastisch! Alleen Singapore en Zwitserland hebben beter asfalt, zo blijkt uit een lijstje waarin landen worden gerangschikt op kwaliteit van het wegdek. Prachtig nieuws, zeker wanneer ik buurland België terugvind op plek 53. Ha, lachen zeg!

Dan het volgende nieuws: Nederland verlaagt de maximumsnelheid op snelwegen naar honderd kilometer per uur. Honderd! Dat is niet zomaar langzaam, maar vooral onlogisch op een vijfbaans snelweg of lege A1. Rationaliserende rekensommetjes in alle dagbladen stuiten me tegen de borst. Tussen Maastricht en Groningen zou je ‘slechts’ achttien minuten tijd verliezen. Achttien minuten? Ik vind dat heel veel vrije tijd. De zes-en-dertig minuten retour vind ik precies het dubbele: heel, heel veel vrije tijd.

Lees ook: Definitief maximum van 100 km/u op Nederlandse snelwegen

Het wordt moeilijk om de tijd terug te draaien. Van de Natura 2000-gebieden zijn we zo niet af en voor de helft van de veestapel geldt hetzelfde. Als je dat al zou willen, trouwens. En vraag je mij te kiezen tussen het slachtofferen van woningbouw, werkgelegenheid of de maximumsnelheid op snelwegen, dan kies ik zonder twijfel voor dat laatste. Die gemaakte keuze is echter het probleem niet. Het echte probleem is dat we kennelijk een politiek systeem hebben gecreëerd waarin impopulaire maatregelen pas worden genomen als ze onafwendbaar zijn en de problemen al zijn uitgegroeid tot buitengewone proporties. Het hele stikstofgedrocht hebben we over onszelf afgeroepen. Of, om maar even mee te doen in het grote vingerwijzen: de politiek, met incapabele populisten zoals Henk Bleker.

Voor nu zit er niets anders op dan ons asfalt te doneren aan België. Dan kunnen we onderweg naar Frankrijk tenminste nog eens gas geven en ervaren hoe goed we het ooit hadden in Nederland.

Eddie de Vries

Hoofdredacteur MotorNL

Maikel Sneek
Maikel Sneek
Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor Motor.NL offline en online samen.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image