donderdag 1 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Oud en nieuw: Moto Guzzi Quota 1100ES – V85 TT

In de tijd dat iedere zichzelf respecterende motorfietsfabrikant een allroad moest hebben, kwam Moto Guzzi met de eigenwijze Quota op de proppen. Hoe verhoudt een klassieke Moto Guzzi Quota 1100ES zich tot kersverse publiekslieveling Moto Guzzi V85 TT?

Voorop heeft Moto Guzzi nooit gelopen bij de ontwikkeling van een allroad. BMW’s G/S was al lang een verkoopsucces, Honda had zijn Africa Twin, Yamaha de Super Ténéré en Cagiva de Elefant toen Moto Guzzi de Quota 1000 in 1989 aan de wereld presenteerde. Vervolgens duurde het nog drie jaar voor hij in productie ging. Waar Guzzi die tijd aan besteedde? In ieder geval niet aan het motorblok want in het stalen frame hing een oude bekende. De 948,8 cc zware tweecilinder werd vanaf 1975 namelijk al gebruikt in de V1000. Toen produceerde het 61 pk bij 6500 toeren, in de Quota was dat aantal gestegen tot 70.

Video: Moto Guzzi V85 TT getest door Ad van de Wiel

Feest der herkenning

De kleppen werden met stoterstangen en tuimelaars bediend en die techniek gebruikt Moto Guzzi nog altijd in nieuwkomer V85TT. (lees hier onze eerste ervaringen met de V85 TT https://www.motor.nl/motortests/motor-test-2019/vijf-vragen-moto-guzzi-v85tt/) Het is motorisch een feest der herkenning bij de oude en nieuwe luchtgekoelde Italiaanse allroad. De oorspronkelijke Quota 1000 had een meer dan imposante zithoogte van 900 mm, maar Moto Guzzi gaf de meer straatgerichte opvolger 1100ES mensvriendelijker maten mee.  Het zadel op de door ons gereden 1100ES uit 1999 zweeft op slechts 820 mm van het wegdek. Bij de V85 TT zijn dat er tien meer.

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

Moto Guzzi Quota 1100ES V85TT

Verre voorvader

Ook bij het maximale vermogen heeft de Moto Guzzi V85 TT er exact tien meer. Al zijn het dit maal pk’s in plaats van kilo’s. Alleen bij het maximale koppel buit de 1100ES zijn grotere cilinderinhoud uit. Veel scheelt het niet: 85 om 80 Nm, maar de Quota geeft het al bij 3800 toeren af en de V85 TT bij 5000. De veel elegantere nieuwkomer moet zware botten hebben want met 242 kilo is hij slechts drie kilo lichter dan zijn verre voorvader. Er gaapt een kloof van twintig jaar tussen de twee, maar motorisch voelen ze vergelijkbaar aan. Beide luchtkoelers zijn absoluut geen wildebrassen, maar hebben een elastische vermogensafgifte en zijn onderin en in het middengebied oersterk. 

Eigenzinnige kijk

Qua rijeigenschappen lijken de twee minder op elkaar. De V85 TT is beduidend straffer geveerd dan de klassieker in de dop en de rijeigenschappen zijn daardoor navenant beter. Op een punt hoop je vooral dat dit duo van elkaar verschilt als dag en nacht. Waar de Quota geen doorslaand commercieel succes werd, wordt de V85 TT dat hopelijk wel. Het is die eigenwijze Italianen met hun eigenzinnige kijk op allroads van harte gegund.

In MOTO73 nummer 20 is het complete verhaal van deze twee Italiaanse allroads te lezen. Natuurlijk staat het blad verder bomvol met verhalen over motorsport, techniek en motoren. Kijk hier voor meer informatie over het laatste nummer. 

Tekst: Tom van Appeldoorn
Foto’s: Jesse Kraal

Vanaf vandaag is de nieuwe MOTO73 hier te bestellen. Op deze pagina kun je trouwens ook oudere nummers en schitterende specials bestellen.

Maikel Sneek
Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor MotorNL offline en online samen.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen