zondag 21 april 2024

Sportweekeinde: de MXoN anders bekeken

Elke maandag bespreekt Marien wat hem opviel in het afgelopen sportweekeinde. Verwacht geen raceverslagen, maar wel een andere kijk op de actualiteit.

Zal er ooit vooraf zoveel te doen zijn geweest over een wedstrijd als de Motocross of Nations 2019? Ik heb het gevoel van niet… Dat de discussie over Assen nog heviger zou worden dan die al was in aanloop naar de MXGP, was natuurlijk te verwachten want we hebben het hier wel over de Nations. Maar toen de toegangsprijzen bekend werden, nam de discussie daarover ineens de overhand. Groot was mijn verbazing toen ik op vrijdag aankwam in Assen. Druk! Op de dure camping, in het dure paddock en zelfs al op de dure tribune.

Het duurde even voor ik begreep waarom, maar gelukkig heeft een op de drie bezoekers een grote vlag van z’n land bij zich, dus je hoeft absoluut geen taalkundige te zijn om uit te zoeken waar iedereen vandaan komt. Normaal gesproken is bij een Nederlandse MXGP op Valkenswaard de verhouding 75 procent Nederlands/Vlaams, 25 procent de rest. Bij de Nations kun je dat echt omdraaien en dat zorgde al op vrijdag voor een unieke sfeer. Zelfs de teamprestatie was zo druk dat je amper kon zien welk land voorgesteld werd. Blijkbaar hadden de buitenlandse crossfans veel minder moeite met Assen en de entreeprijzen.

En hoewel het weer en de baan op zondag met de minuut slechter werd, bleef die unieke sfeer en dat maakt voor mij de Motocross of Nations een evenement dat je niet mocht missen. En echt niet alleen omdat Nederland won.

Bovendien kan het voorlopig zomaar de laatste keer zijn geweest dat een cross van dit niveau in Nederland was. Overdreven? Nee hoor, want als je weet dat de Dakar Preproloog op het Eurocircuit niet doorgaat kan dat ook zomaar het geval zijn voor de Grand Prix. De Preproloog gaat namelijk niet door vanwege een jarenlange juridische strijd tussen de gemeente Valkenswaard en de omwonenden van het Eurocircuit. Volgens de organisatie is het daardoor niet langer mogelijk om het grootste eendaagse Dakar-evenement ter wereld op een redelijke manier te organiseren. Binnen een week of drie moet er duidelijkheid zijn over de toekomst van de MXGP op Valkenswaard.

Die toekomst is voor Assen al een stuk duidelijker. De kans dat er nog een keer gecrosst zal worden op het TT Circuit is bijzonder klein. Organisator Lee van Dam liet het niet met zoveel woorden weten, maar een goede luisteraard werd duidelijk dat alleen met een flinke financiële ondersteuning van rechtenhouder Youthstream er in 2020 nog gereden wordt op Assen. De kans dat dit gaat gebeuren, lijkt mij verwaarloosbaar.

Her en der hoorde je op het TT Circuit wel dat er clubs aan het kijken zijn of ze eventueel in het Nederlandse MXGP-gat kunnen stappen. Maar een GP organiseer je echt niet zomaar en het is bovendien al oktober dus echt veel tijd is er ook niet. Stiekem ben ik daarom best wel bang dat we volgend jaar allemaal naar Lommel moeten om Jeffrey Herlings ‘in de buurt’ te kunnen zien rijden. Slechts een half uurtje van Valkenswaard maar niet in Nederland.

Met deze wetenschap kijk ik toch wel met weemoed terug naar het afgelopen weekeinde en durf ik ‘m wel aan dat de thuisblijvers ongelijk hebben gehad. Ondanks het bizarre weer…

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen