dinsdag 16 juli 2024

Sportweekeinde: Sport anders bekeken

Elke maandag bespreekt Marien wat hem opviel in het afgelopen sportweekeinde. Verwacht geen raceverslagen, maar wel een andere kijk op de actualiteit.

Ooit schuilde ik samen met Joey Litjens en Walid Khan (toen nog Walid Soppe) in een aanhangwagen op het politieparcours in Lelystand en werd ik helemaal gek van hem. Nee, niet van Joey… Het was Walid die door de aanhanger stuiterde als een ongecontroleerd projectiel. De bui van nog geen vijf minuten voelde daardoor als een oneindige regenachtige herfstdag, maar boos kon je – gek genoeg – nooit op Walid worden. Hij heeft namelijk iets wat niet zoveel anderen hebben… Toen duidelijk werd dat hij vorig jaar problemen had, vond ik dat oprecht triest. Het zat hem al niet altijd mee in zijn privéleven en ook in de racerij kreeg hij het zeker niet cadeau hoewel hij het wel tot de Red Bull Rookies schopte.

Nieuwe kans

Gelukkig is er altijd een tweede kans. In dit geval dankzij Rob Vennegoor en zijn Nutec – RT Motorsports by SKM – Kawasaki-team. Rob: ‘Walid kende een bewogen jaar, zonder te racen. Een jaar waarin hij zich herpakte, zijn leven opnieuw indeelde en nieuwe kansen omarmde. Na afgelopen jaar al te hebben samengewerkt, wilden wij hem graag een nieuwe kans bieden.’ Mooie woorden, maar nog mooier is dat Walid het vertrouwen van Rob en zijn team meteen uitbetaalde in een zege. In het IDM Supersport 300 op Most in Tsjechië.

Top-10

Oké, oké… Eigenlijk won Victor Steeman de eerste wedstrijd maar omdat hij geen vaste IDM-deelnemer is – hij rijdt normaal in het WK Supersport 300 – kreeg hij geen punten. Walid werd tweede, maar is wel een IDM-rijder en pakte dus 25 punten. Dan mag je je van mij ook best wel winnaar noemen (anders wordt het wel héél ingewikkeld). In de tweede race werd Walid op de baan vierde, maar omdat Steeman weer won, scoorde hij 16 punten. Had hij in die race het duel met IDM-koploper Angelo Licciardi overigens weten te winnen, had Walid in de IDM-tussenstand meteen in de top-10 gestaan. Over indrukwekkende prestaties gesproken.

Niet goed snik

Komend weekend rijdt het IDM Supersport 300 op Assen tijdens de Gamma Racing Day. Hoe mooi zou het zijn als hij daar weer weet te winnen. Maar mocht het voor Walid toch – weer – niet lukken, is het goed om te weten dat je in de racerij altijd een tweede, derde of misschien zelfs weel zeventiende kans kunt krijgen. Zo lang je maar goed bent. Anders had Romano Fenati namelijk nooit de Moto3 kunnen winnen op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Het geeft de racewereld haast iets menselijk, ook al weet ik heel goed dat Fenati – in tegenstelling tot Walid – echt een eikel kan zijn en dat je inderdaad niet goed snik bent als je in iemand anders voorrem knijpt.

Maar iedereen heeft het recht om te veranderen en iedereen heeft het recht daarna opnieuw te beoordeeld te worden. Zullen we daarom vanaf nu stoppen met Fenati remmenknijper te noemen?

Foto: Walid Khan

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment spelen motoren een grote rol in zijn leven en die rol is als hoofdredacteur alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen